CPV Φωτοβολταϊκά: Η αμερικάνικη Amonix επιτυγχάνει ρεκόρ απόδοση 34,9%

 
giga pv CPV Φωτοβολταϊκά: Η αμερικάνικη Amonix επιτυγχάνει ρεκόρ απόδοση 34,9%

CPV Φωτοβολταϊκά της Amonix

Η Amonix Α.Ε. (Seal Beach, California, ΗΠΑ), ανακοίνωσε για τον νέο φωτοβολταϊκό συγκεντρωτή της (CPV), απόδοση με παγκόσμιο ρεκόρ του 34,9%.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των ΗΠΑ, National Renewable Energy Laboratories (NREL, Golden, Κολοράντο) επιβεβαίωσε αυτή την απόδοση, σε υπαίθριες δοκιμές από τον Φεβρουάριο έως Απρίλιο του 2013. Οι ενότητες CPV χρησιμοποιούν ηλιακά κύτταρα της Spectrolab με απόδοση 40%.
“Η τεχνολογική πλατφόρμα μας, μας επιτρέπει να αυξήσουμε πολύ περισσότερο την απόδοση του συστήματός μας”, δήλωσε ο Vahan Garboushian, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amonix.
“Με τις βελτιώσεις στην απόδοση των κυττάρων, τα οποία αναπτύσσονται σήμερα με γοργούς ρυθμούς, και την περαιτέρω πρόοδο στην τεχνολογία της μονάδα μας, θα επιτύχουμε ακόμα υψηλότερες αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.”

Η απόδοση παγκόσμιο ρεκόρ του 34,9% επιτεύχθηκε υπό κανονικές συνθήκες: Με ηλιακή ακτινοβολία 900 W ανά τετραγωνικό μέτρο, 20 βαθμούς Κελσίου εξωτερική θερμοκρασία και την ταχύτητα του ανέμου 2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής οι ενότητες πέτυχαν και μέγιστη αποδοτικότητα του 36,2%.
Η Amonix τον Οκτώβριο του 2012 είχε επιτύχει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ για τις CPV ενότητες, στο 33,5%. Επίσης το 2011 ήταν ο πρώτος κατασκευαστής, του οποίου οι ενότητες ξεπέρασαν το 30% απόδοση.

Τι είναι CPV;
Ένας ηλιακός συλλέκτης μαζέυει το φως του ήλιου, σε μια σχετικά μεγάλη περιοχή, ενώ ένα CPV έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει το φως σε μία πολύ μικρότερη περιοχή. Η θερμαντική ικανότητα της μικρής περιοχής αυξάνεται αναλογικά με την αναλογία του μεγέθους των δύο αυτών περιοχών. Έτσι από ένα CPV φωτοβολταϊκό, η ποσότητα του ρεύματος που παράγεται, αυξάνεται αναλογικά με την ένταση του ηλιακού φωτός. Το ρεύμα που παράγεται από το ηλικό φως που πέφτει σε ένα τετραγωνικό μέτρο συνηθισμένου ηλιακού κυττάρου, είναι πολύ λιγότερο από αυτό σε ένα τετραγωνικό εκατοστό CPV!  Αυτή η υψηλή εξάρτηση από τη συγκέντρωση του φωτός, όμως, έχει τα μειονεκτήματά της: Μόνο με άμεσο ηλιακό φως το CPV λειτουργεί πολύ καλά, με συννεφιά και λίγο φως η παραγωγή μηδενίζεται.

 
This entry was posted in ΠΑΝΕΛ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.