Οργανικά φωτοβολταϊκά με 10,7% νέες αποδόσεις ρεκόρ για τα βιολογικά ηλιακά κύτταρα

 
64 nano 330x270 Οργανικά φωτοβολταϊκά με 10,7% νέες αποδόσεις ρεκόρ για τα βιολογικά ηλιακά κύτταρα

Νέα οργανικά φωτοβολταϊκά κύτταρα

Η Εταιρεία Heliatek GmbH (Δρέσδη, Γερμανία) ανέθεσε στην SGS, ένα αναγνωρισμένο και ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών, μια σειρά δοκιμών για τα νέα οργανικά φωτοβολταϊκά κύτταρα. Το αποτέλεσμα της δοκιμής είναι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για οργανικά φωτοβολταϊκά (OPV) με απόδοση των κυττάρων του 10,7%, σε μια ενεργή περιοχή 1,1 τετραγωνικών εκατοστών.
Εκτός από τον υψηλό μέσο όρο των επιδόσεων των οργανικών φωτοβολταϊκών, επιβεβαιώθηκαν επίσης οι επιδόσεις ρεκόρ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και υψηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με την παραδοσιακή τεχνολογία ηλιακής ενέργειας. Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στα Heliatek ολιγομερή μόρια  - μικρά μόρια – που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο εταιρείας στο Ulm και στη σύνθεση τους.

“Heliatek είναι η μόνη εταιρεία ηλιακής ενέργειας στον κόσμο που ειδικεύεται στα ολιγομερή μόρια, σε μια διαδικασία roll-to-roll σε υψηλές θερμοκρασίες,” εξηγεί ο Dr. Martin Pfeiffer, συνιδρυτής και τεχνικός διευθυντής της Heliatek.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε χαμηλή ακτινοβολία έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα των κυττάρων όχι μόνο διατηρείται, με μειωμένο φως,  αλλά ακόμα και αυξάνεται. Σε ακτινοβολία 100W/m², η απόδοση είναι υψηλότερη κατά 15% από τη αυτή σε 1,000 W/m² ακτινοβολίας. Επιπλέον, οι μετρήσεις σε υψηλές θερμοκρασίες επιβεβαίωσαν, ότι η αποδοτικότητα παραμένει πλήρως άθικτη. Αυτό είναι μοναδικό στην τεχνολογία Heliatek, αφού σε όλες τις παραδοσιακές ηλιακές τεχνολογίες οι αποδόσεις σε υψηλές θερμοκρασίες μειώνονται από 15 έως 20%.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΠΑΝΕΛ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.