40% μεγαλύτερες αποδόσεις στα φωτοβολταϊκά, σύντομα πραγματικότητα;

 
43 πανελ ηλιος Fot 330χ230 40% μεγαλύτερες αποδόσεις  στα φωτοβολταϊκά, σύντομα πραγματικότητα;

Φωτοβολταϊκή έρευνα: Αυστραλοί ερευνητές έχουν αναπτύξει "Turbo Booster" για τα ηλιακά κύτταρα

Ο Tim Schmidt, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ (Αυστραλία), ανέπτυξε σε συνεργασία με το κέντρο Υλικών και Ενέργειας Helmholtz (HZB) του  Βερολίνου νέα «Turbo ηλιακά κύτταρα». Τα νέα ηλιακά κύτταρα καταφέρνουν να μετατρέψουν όλη την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, ενώ τα σημερινά φωτοβολταϊκά κύτταρα χάνουν ενα μεγάλο μέρος αυτής. Έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί στο μέλλον με χαμηλού κόστους ηλιακά κυττάρα για φωτοβολταϊκά πάρκα και σκεπές, η απίστευτη απόδοση του 40%, όπως ανέφερε η ομάδα του Πανεπιστήμιου σε δελτίο Τύπου.

Η νέα τεχνική δεν αλλάζει τίποτε στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών στοιχείων, απλώς χρησιμοποιεί ένα μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού φάσματος, και συγκεκριμένα τα κόκκινα φωτόνια που μέχρι σήμερα αγνοούνταν.

“Μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, από τη συγχώνευση δύο χαμηλής ενέργειας κόκκινων φωτονίων σε ένα υψηλής ενέργειας κίτρινο φωτόνιο. Τα κίτρινα φωτόνια μπορούν να συλλάβουν το φως, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια”, δήλωσε ο καθηγητής Schmidt.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Energy & Environmental Science».

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΠΑΝΕΛ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.