Η First Solar πρώτη παγκόσμια στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών για το σχεδιασμό, την προμήθεια και στην κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών

 

Σύμφωνα με μια νέα κατάταξη από την IMS Research (θυγατρική της IHS Inc, Longwood, Κολοράντο, ΗΠΑ) η First Solar Inc (Tempe, Arizona, USA) έγινε για το 2012, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών για το σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή (EPC) φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Η First Solar κατασκεύασε το 2012, φωτοβολταϊκούς σταθμούς με συνολική χωρητικότητα που υπερβαίνει τα 500 μεγαβάτ (MW), 50% περισσότερο από ό, τι το 2011. Η SunEdison LLC (Beltsville, Maryland, ΗΠΑ) και η SunPower (San Jose, CA, ΗΠΑ) που διαχειρίζονται εγκατεστημένη ισχύ 390 MW και 190 MW αντίστοιχα, κατατάσσονται επίσης μεταξύ των 15 μεγαλύτερων εταιρειών EPC.

“Καθώς η ζήτηση έχει μετατοπιστεί σε μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη, τώρα πολλές μη ευρωπαϊκές εταιρείες φωτοβολταϊκών έργων σε όλο τον κόσμο, καταλαμβάνουν ηγετική θέση” λέει ο αναλυτής της αγοράς φωτοβολταϊκών Ash Sharma.

“Πέρυσι μόνο τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες φωτοβολταϊκές εταιρείες για την ανάπτυξη των έργων και ολοκληρωμένων συστημάτων ήταν ευρωπαϊκές. Η πρωτιά πέρασε στις ΗΠΑ και ακολουθούν οι κινεζικές και ινδικές εταιρείες. Ενώ το 2010 επτά από τις 10 ήταν ευρωπαϊκές εταιρείες. “
Οι Ασιατικές εταιρείες είναι επίσης πρωτοπόρες στην κατάταξη του 2012, κυρίως οι κινέζικες, οι οποίες υποστηρίζονται από κρατικές επιδοτήσεις. Τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες EPC το 2012, προέρχονταν από την Κίνα. Η IHS εκτιμά ότι αυτές σύντομα θα αυξηθούν παράλληλα με την ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς φωτοβολταϊκών.

Από τις 30 μεγαλύτερες EPC ακόμα έντεκα είναι ευρωπαϊκές. Μαζί  συμπληρώνουν εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας στα 2 GW. Σύμφωνα με την IHS, οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Η Larsen & Toubro Limited. (Βομβάη, Ινδία), είναι η πρώτη ινδική φωτοβολταϊκή εταιρεία που πέρασε στις top 10. Η εταιρεία εγκατέστησε το 2012 σταθμούς ηλιακής ενέργειας με ισχύ 200 MW, σχεδόν διπλάσια από ότι το 2011.

Η αγορά EPC, σύμφωνα με την IHS, είναι ωστόσο «εξαιρετικά κατακερματισμένη». Μόνο το 2% παγκόσμιας αγοράς αντιπροσωπεύει η First Solar, και μόνο το 24% οι 30 μεγαλύτερες εταιρείες EPC.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.