Επανάσταση επέρχεται στη φωτοβολταϊκή βιομηχανία με μείωση του κόστους παραγωγής φωτοβολταϊκών στοιχείων κατά 40% και σημαντική αύξηση των αποδόσεων

 
7 fot solar1 330x220 Επανάσταση επέρχεται στη φωτοβολταϊκή βιομηχανία με μείωση του κόστους παραγωγής φωτοβολταϊκών στοιχείων κατά 40% και σημαντική αύξηση των αποδόσεων

Το μέλλον ανήκει στη ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια

Το φωτοβολταϊκό τμήμα της τεχνικής εταιρείας Manz AG (Reutlingen, Γερμανία) βρίσκεται πολύ κοντά στη μαζική παραγωγή πολυκρυσταλλικών φωτοβολταϊκών στοιχείων, με βάση την τεχνολογία CIGS, με παγκόσμιο ρεκόρ απόδοσης 15,9%(!) και με κόστος παραγωγής μονάδας, κάτω από τα 0,55 δολάρια πρό κιλοβατώρα.

Συγκεκριμένα με την νέα τεχνολογία το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με την Manz AG, σε μονάδες με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής μέχρι 200 MW, βρίσκεται στα 0,55 δολάρια προ Watt, ενώ σε αυτές με δυναμικότητα παραγωγής πάνω από 1 γιγαβάτ πέφτει κάτω από τα 0,40 δολάρια προ Watt!
 Πρόκειται για ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα με ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής, λεπτής μεμβράνης (thin-film) ηλιακών συλλεκτών βασισμένη στην τεχνολογία CIGS. Τα νέα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ επιτυγχάνουν αποδόσεις μέχρι 15,9%.  Έτσι μπορούν να παράγουν στο μέλλον ηλιακή ενέργεια, ανάλογα με την τοποθεσία με κόστος μόνο μεταξύ 4 λεπτά του ευρώ (Ελλάδα) και 8 λεπτά του ευρώ (Γερμανία) ανά κιλοβατώρα, αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο Τύπου.
Η Manz AG είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που κατάφερε να μειώσει το κόστος παραγωγής με την τεχνολογία CIGS κατά περίπου 40% και να ανεβάσει την απόδοση στο 15,9%.
Η εταιρεία σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου, διαθέτει πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα την παραγωγή των νέων καινοτόμων πλαισίων.

Με το μειωμένο κόστος παραγωγής και τις παραπάνω αποδόσεις, η ηλιακή ενέργεια βρίσκεται σε ένα παρόμοιο επίπεδο κόστους παραγωγής με αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγεται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα. Επίσης η ηλιακή ενέργεια γίνεται πολύ φθηνότερη από ό, τι η ηλεκτρική ενέργεια από εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΠΑΝΕΛ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.