Παγκόσμια αύξηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων για το 2012 μεταξύ 27,8 και 32,6 γιγαβάτ

 
64 fotovoltaika Fot 330x230 Παγκόσμια αύξηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων για το 2012 μεταξύ 27,8 και 32,6 γιγαβάτ

Αύξηση της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2012

Στις 04/04/2012 η εταιρεία ερευνών αγοράς IMS Research (Wellingborough, Μεγάλη Βρεττανία), δημοσιεύσε μια νέα έκθεση, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια δυναμικότητα φωτοβολταϊκής ενέργειας θα αυξηθεί το 2012 από 3,5% έως  21%, από 27,8 μέχρι και 32,6 γιγαβάτ.

Η έρευνα με βάση τα δεδομένα του πρώτου τρίμηνου του 2012, υποθέτει ότι το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά θα μειωθεί από 69% που ήταν το 2011 περίπου στο 50%. Η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών του κόσμου, ακολουθούμενη από την Κίνα και την Ιταλία.

Αν και πολλοί αναμένουν μεγάλη παρακμή στη φωτοβολταϊκή βιομηχανία, με την έρευνα διαπιστώνεται ότι η ζήτηση θα αυξηθεί και πάλι. Αυτό οφείλεται στην πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών στοιχείων, σε γρήγορες νέες  εγκαταστάσεις λίγο πριν την μείωση των feed-in και στο γεγονός, ότι εμφανίζονται όλο και περισσότερες νέες μεσαίου μεγέθους αγορές.

Δεν είναι πλέον ζήτημα το, αν θα αυξηθεί το 2012 η φωτοβολταϊκή αγορά, αλλά το κατά πόσο. Λαμβάνοντας υπόψη μόνο λίγες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, οι προβλέψεις είναι  απαισιόδοξες, αλλά εξετάζοντας πάνω από 60 χώρες, η εικόνα είναι πολύ πιο θετική.

Σύμφωνα με την έκθεση του τρέχοντος έτους σε 23 χώρες θα συγκεντρωθούν τουλάχιστον 100 MW φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ το  2011, υπήρχαν μόνο 17 χώρες. Η διαφοροποίηση αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στη βιομηχανία, αφού πλέον αυτή εξαρτάται από τις πολιτικές χρηματοδότησεις των επιμέρους χωρών.

Η έκθεση θεωρεί επίσης ότι η Γερμανία κατά το 2012, με 6 έως 8,5GW, θα παραμείνει η μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή αγορά, αφού η ζήτηση κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

Η IMS περιγράφει την Κίνα ως την «απρόβλεπτη» της αγοράς. Η κινεζική κυβέρνηση είναι υπό πίεση να εξασφαλίσει, περισσότερα φωτοβολταϊκά προϊόντα στην εσωτερική αγορά της, προκειμένου να προωθήσει την τοπική βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Eγκατεστημένη ισχύ μέχρι και 8 GW όσο και αν φαίνεται απίθανη στην Κίνα για το 2012, άλλο τόσο είναι ακόμη  εφικτή.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.