Η κατάλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ευρώπη

 
18 Co2 Fot 330x248 Η κατάλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ευρώπη

Σε 100.000 τόνους διοξειδίου τα περιβαλλοντικά οφέλη από την πράσινη θέρμανση

Σύμφωνα με μελέτη της Siemens για τις ΑΠΕ, η Ευρώπη θα μπορούσε να εξοικονομήσει 45 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030, αν η αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά συστήματα αναπτυχθούν στις πιο κατάλληλες καιρικά περιοχές στην Ευρώπη. Ο καθοριστικός παράγοντας για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η επιλογή της τοποθεσίας, σύμφωνα με τη μελέτη.
Θα μπορούσε η επέκταση στις καταλληλότερες περιοχές στην Ευρώπη να εξοικονομήσειπερίπου € 45 δισεκατομμύρια, για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030. Η επακόλουθη επέκταση του δικτύου έχει συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς της μελέτης, σύμφωνα με τη  Siemens.

138 γιγαβάτ φωτοβολταϊκά μέχρι το 2030
«Στην Ευρώπη, θα εγκατασταθούν μέχρι το 2030 138 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αν οι εγκαταστάσεις γίνουν στις πιό ηλιόλουστες περιοχές, θα μπορούσε η Ευρώπη να εξοικονομήσει 39 γιγαβάτ ηλιακών εγκαταστάσεων  - με το ίδιο αποτέλεσμα ενέργειας. Επίσης η χωροθέτηση αιολικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα και το κόστος των συστημάτων, “δήλωσε ο Michael Suess, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AG και Διευθύνων Σύμβουλος του Τομέα Ενέργειας στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ενέργεια στις Βρυξέλλες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο πιο σημαντική Παγκόσμια Διάσκεψη του κόσμου για την Ενέργεια, την WEC, τον Οκτώβριο του 2013 στο Daegu, στη Νότια Κορέα.

Σκοπός της μελέτης είναι να προσδιορίσει και να ποσοτικοποιήσει ανεπάρκειες στα παγκόσμια ενεργειακά συστήματα, όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των πόρων, τη ασφάλεια του εφοδιασμού, τη βιωσιμότητα και το κόστος. Η ανάλυση υποθέτει ότι κάθε χρόνο δισεκατομμύρια δολάρια σπαταλούνται εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας των παγκόσμιων ενεργειακών συστημάτων και των αγορών και στόχος είναι ο προσδιορισμός και η ποσοτικοποιήση των απωλειών.

Η Siemens προσδιορίζει τέσσερεις κύριες προσεγγίσεις για την παγκόσμια βελτιστοποίηση των ενεργειακών συστημάτων:

1. Τοπική βελτιστοποίηση των θέσεων των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό απαιτεί τη βέλτιστη χρήση του περιφερειακού δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ άλλων, πρέπει να βρεθούν οι καλύτερες τοποθεσίες για ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να  εγκατασταθούν συστημάτα αποθήκευσης ενέργειας και τα δίκτυα να επεκταθούν.
2. Αύξηση της αποτελεσματικότητας σε όλο το ενεργειακό σύστημα. Η μέση απόδοση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο 38%, ενώ τα σύγχρονα συστήματα αποδίδουν 46%. Πιο αποδοτικές ηλεκτρικές συσκευές στη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις εκπομπές CO2 και το κόστος της ενέργειας.
3. Βελτιώσεις στο ενεργειακό μείγμα. Με τη μετάβαση από τον άνθρακα στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα για τη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ευρώπη και μόνο θα μπορούσε έτσι να επιτευχθεί ένα ετήσιο δυναμικό μείωσης του CO2  κατά 365 εκατομμύρια τόνους. Αυτό αντιστοιχεί στο ήμισυ του όγκου των εκπομπών της Γερμανίας.
4. Περισσότερη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως φορέα ενέργειας. Φωτοβολταϊκά συστήματα ιδιοκατανάλωσης θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τη θέρμανση των κτιρίων(πράσινη θέρμανση), τουλάχιστον στις περιοχές της περιφέρειας.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.