Έρευνα για την ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ευρώπη

 
78 τρακερ Fot 330χ240 Έρευνα για την ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ευρώπη

Το ερευνητικό πρόγραμμα "PV parity" έχει ξεκινήσει για έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας

Το ερευνητικό πρόγραμμα “PV parity” έχει ξεκινήσει για έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, και μελετά για το πως έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και πως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, η ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε ορισμένα κράτη, η λεγόμενη ισοτιμία δικτύου(PV parity) επιτυγχάνεται: για τα μικρότερα συστήματα ηλιακής ενέργειας είτε ήδη έχει επιτευχθεί, ή πρόκειται να  επιτευχθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ισοτιμία δυκτίου επέρχεται όταν το κόστος απόκτησης και λειτουργίας ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας, εξισώνεται με το κόστος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ερευνητικό πρόγραμμα στοχεύει να αναπτύξει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα γίνει η μετάβαση από τη στήριξη με τις feed-in  tariffs πληρωμές σε αυτοσυντηρούμενα επιχειρηματικά μοντέλα.

Η κοινοπραξία των έντεκα ευρωπαίων εταίρων πρώτα εξέτασε τις συνθήκες που επικρατούν για τη χρήση των φωτοβολταϊκών. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε λεπτομερή ανάλυση του κόστους της ηλιακής ενέργειας, στις εθνικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στις νομικές απαιτήσεις για την παραγωγή  φωτοβολταϊκής ενέργειας.
Κατά την αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια, συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση μια σειρά από διαφορές και ομοιότητες των συστημάτων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς και τα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά πάρκα.

Τα πρώτα αποτελέσματα, με βάση ενός προγράμματος προσομοίωσης του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, δείχνουν μια αρκετά διαφορετική εικόνα: Στις ηλιόλουστες περιοχές όπως η νότια Ιταλία ή η Ισπανία, η ισοτιμία έχει ήδη επιτευχθεί: Εδώ τα φωτοβολταϊκά μικρής κλίμακας, ήδη καλύπτουν τα έξοδα κατασκευής και λειτουργίας χωρίς την αναγκαιότητα της σχετικής επιδότησης.

Η ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών όμως δεν εξαρτάται μόνο από τις κλιματολογικές συνθήκες. Αντίθετα, παίζει η γενική οικονομική κατάσταση της ενέργειας έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Σε κάποια κράτη θα περάσουν αρκετά χρόνια, μέχρι τα φωτοβολταϊκά να είναι κερδοφόρα χωρίς επιδοτήσεις. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το κόστος για τα ηλιακά συστήματα είναι ακόμη μεγαλο και ταυτόχρονα μειωμένη η λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενώ η Γερμανία είναι μία από τις χώρες στις οποίες η ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδι, λόγω του μεγάλου φωτοβολταϊκού ρυθμούς ανάπτυξης κατά τα τελευταία χρόνια, και της μείωσης κόστους. Επιπλέον, οι σχετικά υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία κάνουν την ηλιακή ενέργεια πιο ελκυστική από οικονομική άποψη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος PV-Parity  έχουν εξεταστεί τα κράτη:
Αυστρία, Βέλγιο, Τσέχικη Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνεργάτες του ερευνητικού προγράμματος PV-Parity είναι:

  • WIP (ως Συντονιστής του έργου) – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Γερμανία
  • Πολυτεχνείο Κρήτης, Ελλάδα
  • European Photovoltaic Industry Association (EPIA), Βρυξέλλες
  • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης (TUW), Αυστρία
  • Imperial College του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο
  • ECN, Ολλανδία
  • ΙDAE Ισπανία
  • Gestore dei Servizi Energetici (GSE), Ιταλία
  • Ιδρυμα Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γερμανία (Stiftung Umweltenergierecht)
  • Enel Green Power, Ιταλία
  • EDF Energies Nouvelles, Γαλλία

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την PV Parity: www.pvparity.eu

 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.