Επενδύσεις 4,8 τρισεκατομμύρια δολ. απαιτούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2035

 
2 πρασινη ενεργεια fot 330x248 Επενδύσεις 4,8 τρισεκατομμύρια δολ. απαιτούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2035

Ανανεώσιμνες Πηγές Ενέργειας

Τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη θα καταλάβουν οι ΑΠΕ έως το 2015, ενώ στα επόμενα 22 χρόνια πρόκειται να «ανταγωνιστούν» τα ορυκτά καύσιμα, και συγκεκριμένα τον άνθρακα, έως το 2035. Οπως επισημαίνει η έκθεση World Energy Outlook 2012, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο ενεργειακός χάρτης πρόκειται να αλλάξει δραματικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες, επανασχεδιάζοντας τον ρόλο των κρατών στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. Βέβαια, οι ρυθμοί ανάπτυξης και οι μετατοπίσεις της αγοράς εξαρτώνται σημαντικά από τον ρυθμό των επιδοτήσεων και τα κίνητρα που θα δοθούν από τα κράτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του ΙΕΑ, οι επιδοτήσεις του 2011 (συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων) στις ΑΠΕ, ανήλθαν σε 88 δισ. δολ., ενώ, προκειμένου να ισχύσουν οι ανωτέρω προβλέψεις για την ανάπτυξη της «πράσινης» αγορά, θα απαιτηθούν επενδύσεις 4,8 τρισ. δολ. Μάλιστα, όπως τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Maria van der Hoeven, κατά την παρουσίαση της έκδοσης, το World Energy Outlook 2012 αποδεικνύει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει έως το 2035 το 20% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας του 2010.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει η έκθεση, οι ΗΠΑ θα εξελιχθούν στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου έως το 2017, εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία. Πρακτικά, η Βόρεια Αμερική θα μετατραπεί σε περιοχή εξαγωγής πετρελαίου, με συνέπεια η πετρελαϊκή παραγωγή της Μέσης Ανατολή να διοχετευθεί έως το 2035 κατά 90% προς την Ασία.

Επιπλέον, αναφέρει ότι ως το 2020 οι ΗΠΑ θα μετατρέπονται σε καθαρό εξαγωγέα φυσικού αερίου. Γενικότερα, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν οι πρωταγωνιστές στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, χάρη της στήριξης από επιδοτήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν το 2011 κατά 30% στα 523 δισ. δολ., ιδίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ως το 2020 η έκθεση προβλέπει αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου κατά 7 εκατ. δολάρια ημερησίως, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 99 εκατ, δολάρια ημερησίως το 2035. Παράλληλα, προβλέπει αύξηση της μη συμβατικής και υπεράκτιας παραγωγής αργού από χώρες εκτός OPEC έως το 2020, αν και στη συνέχεια το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα ξαναπάρει τα ηνία της παραγωγής. Τονίζεται, εξάλλου, ότι το Ιράκ έως το 2035 θα έχει αντικαταστήσει τη Ρωσία στην πρώτη θέση των εξαγωγών αργού, ενώ η αύξηση της παραγωγής του θα ισοδυναμεί με το 45% της παγκόσμιας αύξησης.

Ανατροπές…
Αλλαγές προβλέπει ο ΙΕΑ και στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2035, φτάνοντας τα 5 tcm. Το ήμισυ της αλματώδους αυτής αύξησης θα προέλθει από μη συμβατικές μορφές φυσικού αερίου, ιδίως από την Κίνα, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Η Κίνα, η Ινδία και η Μέση Ανατολή θα απορροφήσουν το 60% της αύξησης, ενώ αντίθετα οι αναπτυγμένες χώρες ελάχιστα θα συμμετάσχουν σ’ αυτή. Ωστόσο, και στις χώρες του ΟΟΣΑ η αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου αναμένεται σημαντική, ενώ ανάλογη είναι η τάση και στις ΑΠΕ. Μάλιστα, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού έως το 2015, ενώ έως το 2035 θα πλησιάσουν τον άνθρακα ως πρωταρχική πηγή ενέργειας. Να σημειωθεί πως ο αντίκτυπος του δυστυχήματος της Φουκουσίμα έχει οδηγήσει σε μεγάλη αναθεώρηση των σχεδίων πολλών χωρών στην πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, το World Energy Outlook 2012 προβλέπει άνοδο της δυναμικότητας, ιδίως εξαιτίας της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κορέας.

  • Στα 88 δισ. δολ. ανήλθαν οι επιδοτήσεις του 2011 στις ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των βιοκαυσίμων.
  • Το 20% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας του 2010 μπορεί να φτάσει η εξοικονόμηση ενέργειας έως το 2035.
  • Εως το 2017 όπως επισημαίνει η έκθεση, οι ΗΠΑ θα εξελιχθούν στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου, εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία.
  • Το 2011 οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα αυξήθηκαν κατά 30%, φτάνοντας στα 523 δισ. δολ.
  • Εως το 2020 η έκθεση προβλέπει αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου κατά 7 εκατ. δολάρια ημερησίως.
πηγή: imerisia.gr
 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.