Έως το 2035 η Κίνα θα παράγει περισσότερη καθαρή ενέργεια από ΗΠΑ και ΕΕ μαζί

 
57 περιβαλλον Fot 330χ330 Έως το 2035 η Κίνα θα παράγει περισσότερη καθαρή ενέργεια από ΗΠΑ και ΕΕ μαζί

Έως το 2035 η Κίνα θα παράγει περισσότερη καθαρή ενέργεια από ΗΠΑ και ΕΕ μαζί

Μέχρι το 2035, η Κίνα θα παράγει περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία μαζί, προβλέπει σε νέα έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με το World Energy Outlook που δίνει κάθε χρόνο στη δημοσιότητα ο οργανισμός, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών – συμπεριλαμβανομένων αιολικών, ηλιακών, υδροηλεκτρισμού και βιομάζας – επί της παγκόσμιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα ξεπεράσει το 30%, «περνώντας μπροστά από το φυσικό αέριο μέσα στα επόμενα χρόνια και φθάνοντας τον άνθρακα ως βασικό καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας έως το 2035».

Την ίδια περίοδο, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 20%, ανεβάζοντας μακροπρόθεσμα τη θερμοκρασία κατά τουλάχιστον 3,6 βαθμούς Κελσίου – σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του IEA – αριθμός πολύ μεγαλύτερος από το θεωρούμενο ως ανώτατο ασφαλές όριο των 2 βαθμών.

«Ως πηγή των δύο τρίτων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, ο ενεργειακός τομέας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη ή μη των κλιματικών στόχων», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν ανάσχεση αυτής της τάσης χάρη σε πρωτοβουλίες για περιορισμό της παραγωγής εκπομπών. Για παράδειγμα, αναμένουν ότι η Κίνα – υπ’ αριθμόν ένα ρυπαντής διεθνώς, τα τελευταία χρόνια – θα θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα εμπορίας ρύπων κατά τα πρότυπα του ευρωπαϊκού ETS, από το 2020.

Επιπλέον, ο IEA προβλέπει ότι το 2015 οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκτοπίσουν τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία από την κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, φθάνοντας λίγο πιο κοντά στην ενεργειακή αυτάρκεια και στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.