Παραγωγή ενέργειας από εύκαμπτα πλακάκια, στον Μαραθώνιο του Παρισιού

 
pavegen Παραγωγή ενέργειας από εύκαμπτα πλακάκια, στον Μαραθώνιο του Παρισιού

Παραγωγή ενέργειας από το περπάτημα!

Οι διοργανωτές και χορηγοί του Μαραθώνιου στο Παρίσι, που έγινε την περασμένη Κυριακή, κάλυψαν ένα τμήμα 25 μέτρων από τη διαδρομή των 42,2 χιλιομέτρων με ενεργειακά εύκαμπτα πλακάκια, ειδικά για την παραγωγή κινητικής ενέργειας. Ένα βήμα πάνω στα ειδικά αυτά πλακάκια παράγει έως και 8 βατ κινητικής ενέργειας.

Τα πλακάκια είναι  κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα ελαστικά φορτηγών και είναι συνδεδεμένα με μπαταρίες στις οποίες  διοχετεύεται η παραγώμενη ενέργεια. Στον μαραθώνιο οι μπαταρίες τροφοδότησαν οθόνες και άλλα ηλεκτρονικά μέσα κατά μήκος της διαδρομής.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, τη βρετανική Pavegen Systems Ltd, τα πλακάκια αυτά αποτελούν «τον πρώτο απτό τρόπο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από τους ανθρώπους». Παρόμοιες τεχνολογίες έχουν ήδη εφαρμοστεί σε σχολεία, εμπορικά κέντρα και σταθμούς του μετρό.

Στόχος του χορηγού Schneider Electric και των διοργανωτών είναι ο Μαραθώνιος του Παρισιού να παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει.  Η  κατασκεύστρια εταιρεία Pavegen με τη σειρά της, φιλοδοξεί η εφεύρεσή της να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και σε ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας στις πόλεις.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.