Ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας

 
orikta kausima Ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας

Αδυναμία πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ: Νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, για τα δικαιώματα καταναλωτών και προμηθευτών

Την νέα ρύθμιση που προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, για τα δικαιώματα καταναλωτών και προμηθευτών υπέγραψε o υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, μετά από εισήγηση της ΡΑΕ. Η ρύθμιση αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ από ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές.

Ο Κώδικας προβλέπει ότι οι προμηθευτές υποχρεούνται να παρέχουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους οικιακούς πελάτες τμηματικής και άτοκης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώσουν σε 4, από 2 δόσεις που ισχύουν σήμερα. Κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια του ευάλωτου οικιακού καταναλωτή.

Επιπλέον δεν επιτρέπεται η διακοπή ρεύματος στους ευάλωτους καταναλωτές, εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών, κατά το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως και Μάρτιο, και από Ιούλιο και Αύγουστο.

Για ευάλωτους καταναλωτές που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Προμηθευτής μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας ρεύματος, μόνο αν ο καταναλωτής  χρωστάει πάνω από έξι  λογαριασμούς κατανάλωσης, και μόνο αν τον έχει ειδοποιήσει για:

  • για τη δυνατότητα διακανονισμού
  • για την πρόθεσή του να καταγγείλει τη σύμβαση, τάσσοντάς του προθεσμία είκοσι (20) επιπλέον ημερών προς εξόφληση, η οποία και να παρέλθει άπρακτη. Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως, δεν γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς οι συγκεκριμένοι πελάτες μεταφέρονται αυτόματα στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας.

 

 
This entry was posted in ΝΟΜΟΙ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.