Αρχίζει διαβούλευση “opengov” για το φωτοβολταϊκό κούρεμα

 
3 euro fot sunblog 330x248 Αρχίζει διαβούλευση opengov για το φωτοβολταϊκό κούρεμα

Αρχίζει διαβούλευση "opengov" για το φωτοβολταϊκό κούρεμα

Μέχρι την Τετάρτη – εκτός απροόπτου – αναμένεται να έχει δημοσιευτεί στον ιστότοπο opengov η νομοθετική ρύθμιση για το περίφημο newdeal των φωτοβολταϊκών. Πρόκειται για τη ρύθμιση που θα οδηγεί σε κούρεμα των τιμών με τις οποίες πληρώνονται τα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν συνάψει συμβάσεις στο παρελθόν με υψηλές ταρίφες.

Νωρίτερα, ίσως και σήμερα, θα έχει σταλεί από το ΥΠΕΚΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η επιστολή που θα ενημερώνει τη ΡΑΕ, για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά και ειδικότερα με τις υφιστάμενες συμβάσεις που δεν έχουν «πειραχτεί» πέραν της έκτακτης εισφοράς, η οποία κυμαίνεται από 25 έως 37% επί του τζίρου.

Στόχος των μέτρων θα είναι να ελαφρυνθεί το κόστος που προκύπτει για το σύστημα από τις υφιστάμενες συμβάσεις φωτοβολταϊκών, ούτως ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα και να μην απαιτηθεί να αυξηθεί το τέλος ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές και το οποίο χωρίς τα μέτρα όπως αποκάλυψε χθες το Capital.gr οδηγείται σε διπλασιασμό. Το κούρεμα των τιμών για τις υφιστάμενες συμβάσεις θα είναι η κυριότερη ρύθμιση για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα μέτρα, προκειμένου να οδηγηθεί σε μηδενισμό το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως προβλέπεται και στο μνημόνιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η ρύθμιση που θα προωθηθεί θα είναι πιο ήπια και δε θα οδηγεί σε μείωση της τάξης του 45% μεσοσταθμικά όπως είχε παρουσιαστεί το καλοκαίρι στις συσκέψεις του ΥΠΕΚΑ με τους φορείς των φωτοβολταϊκών. Ένας από τους παράγοντες που θα συντελέσει στη μείωση αυτή, θα είναι και η χρονική παράταση που φέρεται να έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση από την τρόικα για το μηδενισμό του ελλείμματος, από τα τέλη του 2014, πιθανόν για ένα χρόνο μετά, το 2015.

Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες και το περιεχόμενο της ρύθμισης δεν έχουν γίνει γνωστά και θα δημοσιοποιηθούν με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η ρύθμιση προχωρήσει, τότε εκτιμάται ότι η εξέλιξη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ μπαίνει σε τροχιά μείωσης, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των χρηματορροών και της ρευστότητας της αγοράς.

Βεβαίως η όλη ρύθμιση τελεί υπό την αίρεση των σχεδόν βέβαιων προσφυγών και δικαστικών αμφισβητήσεων που θα ακολουθήσουν από τους φορείς της αγοράς των φωτοβολταϊκών. Ωστόσο το ΥΠΕΚΑ, φέρεται να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου η μορφή και το περιεχόμενο της ρύθμισης που θα παρουσιαστεί να είναι συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.