Ξεμπλόκαρε η ρύθμιση για τη διακοψιμότητα

 

Το δρόμο για τη σύναψη συμβάσεων διακοψιμότητας ανοίγει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που μετά από αρκετές εβδομάδες πήρε τις απαραίτητες υπογραφές από το ΓΛΚ και οδεύει προς τη βουλή.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα να υπογράφονται συμβόλαια μεταξύ μεγάλων καταναλωτών και του διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος (ΑΔΜΗΕ) ώστε ανάλογα με τις ανάγκες οι μεγάλοι καταναλωτές να μειώνουν τα φορτία τους, διευκολύνοντας την απρόσκοπτη λειτουργία αλλά και τον πιο ομαλό προγραμματισμό της αγοράς ηλεκτρισμού. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται σημαντικά ποσά, μέρος των οποίων «μοιράζεται» στους πελάτες που υπογράφουν τις συμβάσεις.

Η τελική μορφή της ρύθμισης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ωστόσο σύμφωνα με ένα προσχέδιο που διέρρευσε, η ρύθμιση είναι γενική και θα απαιτηθεί εξειδίκευσή της – στο σκέλος της χρηματοδότησης – με μεταγενέστερη υπουργική απόφαση.

Οι συμβάσεις διακοψιμότητας είναι ευρέως διαδεδομένες στο εξωτερικό με τελευταίο παράδειγμα τα εργοστάσια αλουμινίου Σαιν Ντε Μοριέν στη Γαλλία που υπέγραψαν σύμβαση προμήθειας με τη γαλλική EdF με κόστος στα 25 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς κρίθηκε ότι συνεισφέρουν καθοριστικά στην ομαλή και οικονομική λειτουργία του συστήματος, διατηρώντας με τη ζήτησή τους σε 24ωρη λειτουργία πυρηνικές μονάδες βάσης.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.