Εως και 768% η αύξηση της «πράσινης» ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες

 
109 green Fot 330x248 Εως και 768% η αύξηση της «πράσινης» ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες

Εως και 768% η αύξηση της «πράσινης» ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες

Σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας προβλέπει η τελευταία έκθεση του πετρελαϊκού κολοσσού BP με τίτλο Energy Outlook 2035, κάνοντας λόγο για παγκόσμιο μαραθώνιο έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας για την επόμενη τουλάχιστον εικοσαετία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, καλύπτοντας μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης συγκριτικά με την πυρηνική ενέργεια ως το 2025. Ενώ η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα συνεχίσουν να «τρέχουν» με ρυθμό 6,4% ετησίως ως το 2035, συγκριτικά με το φυσικό αέριο, το ταχύτατα αναπτυσσόμενο ορυκτό καύσιμο, το οποίο θα παρουσιάσει μικρή αύξηση της τάξης του 1,9%. Όπως εκτιμάται, μέχρι το 2035 το 14% της παραγόμενης ενέργειας παγκοσμίως θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 5%.

Ταυτόχρονα, η χρήση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα αυξηθεί κατά 768% στην Κίνα, κατά 539% στην Ινδία και κατά 227% στη Βραζιλία ως το 2035, καθώς η ζήτηση για ενέργεια θα εκτοξευθεί. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 227%, αντισταθμίζοντας τη μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, άνθρακα και πυρηνική ενέργεια.

Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρήση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα αυξηθεί κατά 177%, εκτοπίζοντας ως το 2023 την πυρηνική ενέργεια από την πρώτη θέση με μερίδιο που θα ανέρχεται σε 37% ως το 2035. Παρ’ όλα αυτά, όπως προβλέπει το Energy Outlook 2035, τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να διατηρούν κυρίαρχη θέση στο ενεργειακό μείγμα το 2035, με το μερίδιο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα να κυμαίνεται από 26% ως 27%. Ενώ οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων αναμένεται να αυξηθούν κατά 29% ως το 2035.

Δεσμευτικοί στόχοι
Η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κρατών-μελών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα ενωσιακή στρατηγική σχετικά με το κλίμα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Η πρόθεση της Κομισιόν να καταργήσει τους δεσμευτικούς στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εάν περάσει η πρόταση που κατέθεσε ο Μανουέλ Μπαρόζο, οι στόχοι των ΑΠΕ θα αντικατασταθούν από ένα «εθελοντικό» και όχι «δεσμευτικό» σύστημα.

Ηδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στην υποβάθμιση του δεσμευτικού στόχου για ΑΠΕ 20% ως το 2020 και την αντικατάστασή του με τον μη δεσμευτικό στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ 30% ως το 2030. Μοναδικός κλιματικός στόχος στην Ευρώπη, για την επόμενη δεκαετία, αναμένεται να είναι αυτός της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εφόσον επικρατήσει αυτό το σενάριο, χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία αναμένεται να αυξήσουν την πυρηνική τους ισχύ αντί για τις ΑΠΕ, αφήνοντας σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Δανία, το έργο της μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα στις καθαρές μορφές ενέργειας.

Σύμφωνα με το σχέδιο Μπαρόζο, το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη θα κυμανθεί από 24% ως 27% και θα εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να αποφασίσουν το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ. Εφόσον ισχύσουν τελικά τα νέα δεδομένα, σηματοδοτείται μια στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το κλίμα, αλλά και την απώλεια πειθούς και αξιοπιστίας της Ένωσης στην προσπάθειά της να πείσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την άλλοτε φιλόδοξη κλιματική πολιτική της.

Η περίπτωση της Ελλάδας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας μέτρησης που πραγματοποίησε η Ernst & Young (RECAI-Renewable Energy Country Attractiveness Index), η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της ως επενδυτικός προορισμός στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καταλαμβάνοντας -παρ’ όλα αυτά- την 34η θέση ανάμεσα σε 40 χώρες. Σε σχέση με την αντίστοιχη κατάταξη του περασμένου Αυγούστου, η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις (κατείχε την 37η). Οσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφεται στον τομέα των φωτοβολταϊκών, όπου η χώρα κατάφερε να σκαρφαλώσει στην 25η θέση από την 34η που κατείχε.

Στα χερσαία αιολικά η Ελλάδα καταλαμβάνει την 32η θέση (από την 37η), στα υπεράκτια αιολικά την 33η (από 35η) και στη βιομάζα την 30ή (από 33η). Στα ηλιοθερμικά κατέλαβε την 14η θέση, στη γεωθερμία την 22η και στα υδροηλεκτρικά την 37η. Ωστόσο, όπως αναφέρει η μελέτη της Ernst & Young, παρ’ όλο που η χώρα μας ανέβηκε τρεις θέσεις καθώς έχει καλύτερες μακροοικονομικές προοπτικές, θα δυσκολευτεί να «αναρριχηθεί» περισσότερο δίχως συνεπή στρατηγική στις ΑΠΕ και δρομολόγηση περισσότερων έργων.

  • Οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων αναμένεται να αυξηθούν κατά 29% ως το 2035.
Πηγή:imerisia.gr
 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.