Κερδίζει έδαφος διεθνώς η αγορά της «πράσινης» ενέργειας

 
2 ενεργεια Fot 220x208 Κερδίζει έδαφος διεθνώς η αγορά της «πράσινης» ενέργειας

Κερδίζει έδαφος διεθνώς η αγορά της «πράσινης» ενέργειας

Μεγαλύτερες ταχύτητες ανάπτυξης καταγράφει η αγορά της φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας, αφήνοντας πίσω σε μεγάλο βαθμό την διαδεδομένη μέχρι πρότεινος πυρηνική ενέργεια, όπως εκτιμά σε πρόσφατη ανάλυσή του το Worldwatch Institute. Σύμφωνα με τη μελέτη, παρόλο που και οι δύο μορφές ΑΠΕ έχουν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις ακόμη μέχρι να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, η ταχεία ανάπτυξη των πυρηνικών που σημειώθηκε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 έχει λήξει οριστικά. Από ένα ποσοστό της τάξης του 17,6% το 1996, το μερίδιο των πυρηνικών στην παγκόσμια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί στο 10,8%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. Από το 2000 και μετά, όταν το μερίδιο των ΑΠΕ ανήλθε στο 18,7%, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά αύξησαν την σωρευτική τους ισχύς κατακόρυφα. Ειδικότερα, το 2012 η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταϊκά αυξήθηκε στο 22,7%, για να φτάσει το 2014 να είναι στο 25%, αναφέρει το Ινστιτούτο. Από άποψη ισχύος, το 2012, τα πυρηνικά έφτασαν στο maximum της ισχύς τους παράγοντας 375,3 GW. Ωστόσο, το 2013 η ισχύς μειώθηκε ελαφρώς στα 371,8 GW, υποδεικνύοντας μια «αποστροφή» κατά της πυρηνικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα εν λόγω στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την καμπύλη ανάπτυξης της φ/β και αιολικής ενέργειας, σημειώνουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου. Ειδικότερα για τα φωτοβολταϊκά, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς τους ανέρχεται συνολικά στα 140 GW, ωστόσο η πορεία ανάπτυξης του κλάδου είναι ραγδαία και αυξάνεται καθημερινά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IEA, οι επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών κατά μέσο όρο ανήλθαν στα 37 δισ. δολ. ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ 2000-2013. Αντίστοιχα, για την πυρηνική ενέργεια, το ποσοστό αυτό ανήλθε μόλις στα 8 δισ. δολάρια.

Πυρηνική τεχνολογία

Ωστόσο, σύμφωνα με τον IEA, ένας μεγάλος αριθμός αναπτυγμένων οικονομικά χωρών εξακολουθεί να αφιερώνει κρατικά κονδύλια για τη διεξαγωγή μελετών αναφορικά με την πυρηνική τεχνολογία σε σχέση με τις ΑΠΕ. Η IEA αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία εξακολουθούν να διοχετεύουν τη «μερίδα του λέοντος» των προγραμμάτων τους σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) στην πυρηνική ενέργεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 51% των δαπανών σε Έρευνα και Ανάπτυξη για τις παραπάνω χώρες, το διάστημα 1974 ? 2012, αφορούσαν σε πυρηνικά, δαπανώντας περί τα 300 δισ. δολ. Η τάση αυτή φαίνεται να επιβραδύνεται από το ’74, όπου το ποσοστό δαπανών σε R&D ήταν 73,6%, ενώ σήμερα φτάνει μόλις στο 26%. Για τις ΑΠΕ, το μέσο μερίδιο δαπανών σε R&D για αυτές τις χώρες, κατά την ίδια περίοδο, ήταν μόλις 10,2%, ωστόσο από το 1974 και μετά σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση. Το Worldwatch Institute καταλήγει ότι μόνο 31 χώρες λειτουργούν πυρηνικούς αντιδραστήρες στο έδαφός τους, εν συγκρίσει με τις 85 χώρες που έχουν εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες, και περισσότερα από 100 χώρες που διαθέτουν συστοιχίες φωτοβολταϊκών.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.