Ο μεγαλύτερος ηλιακός θερμικός σταθμός ενέργειας του κόσμου ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ισπανία

 
novatec Ο μεγαλύτερος ηλιακός θερμικός σταθμός ενέργειας του κόσμου ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ισπανία

Η μεγαλύτερη του κόσμου ηλιακή θερμική μονάδα παραγωγής ενέργειας (CSP) στην Ισπανία

Η ηλιακή θερμική μονάδα παραγωγής ενέργειας (CSP) στο Πουέρτο Εράντο 2 (PE2, Calasparra, Ισπανία)  έχει ξεκινήσει την λειτουργία της, όπως ανέφερε η Novatec Solar GmbH (Καρλσρούη, Γερμανία) σε δελτίο Τύπου.

Το εργοστάσιο συγκέντρωσης της ηλιακής ενέργειας με ισχύ 30 μεγαβάτ (MW) αναπτύχθηκε με βάση  την ηλιακή τεχνολογία Fresnel της Novatec. Η ηλιακή γεννήτρια ατμού PE2 καλύπτει μια έκταση 302.000 τετραγωνικών μέτρων με κάτοπτρα και είναι ως εκ τούτου η μεγαλύτερη Fresnel ηλιακή εγκατάσταση του κόσμου σε λειτουργία.

Οι καθρέφτες, που έχουν εγκατασταθεί ένα μέτρο πάνω από το έδαφος, εστιάζουν το φως του ήλιου σε ένα δέκτη ακτινοβολίας, που βρίσκεται οκτώ μέτρα πάνω από το έδαφος. Με τη συγκέντρωση του ήλιου, το νερό που βρίσκεται στον δέκτη άμεσα εξατμίζεται. Με την παραγωγή του ατμού οδηγούνται δύο γεννήτριες στροβίλων, οι οποίες παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα 30 μεγαβάτ. Το παραγόμενο ρεύμα τροφοδοτείται στο ισπανικό δίκτυο. Αερόψυκτοι συμπυκνωτές νερού επιτρέπουν την επαναχρησιμοποίηση του νερού ενώ οι καθρέφτες καθαρίζονται με ρομπότ με χαμηλή κατανάλωση νερού.

Η μονάδα παραγωγής ενέργειας της PE2, σύμφωνα με Novatec Solar παράγει μέχρι και 50 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, αποφεύγοντας έτσι 16.000 τόνους εκπομπών CO2. Η καθαρή ενέργεια εξυπηρετεί τις ανάγκες για πάνω από 12.000 νοικοκυριά στην Ισπανία.

Η γερμανική Novatec Solar είχε την γενική εργολαβία για την κατασκευή και την θέση σε λειτουργία του σταθμού.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.