Φθηνότερο έως 25 λεπτά το λίτρο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

 
tanken Φθηνότερο έως 25 λεπτά το λίτρο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Φθηνότερο έως 25 λεπτά το λίτρο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

«Ανάσα» για χιλιάδες νοικοκυριά αναμένεται να αποτελέσει η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30% στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τους δικαιούχους του επιδόματος να προμηθεύονται σε τιμές λιανικής, κάτω από 80 λεπτά το λίτρο. Οι φετινές έμμεσες ανατιμήσεις της ΔΕΗ αλλάζουν το σκηνικό του φετινού χειμώνα, καθιστώντας τελικά ιδιαίτερα ενεργοβόρες τις ηλεκτρικές συσκευές.

Την ίδια στιγμή, παρά τις ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση φυσικού αερίου, λίγα νοικοκυριά θα προλάβουν τις μετατροπές σε αυτόνομη θέρμανση.

Η ερχόμενη Τετάρτη θα αποτελέσει εφαλτήριο για τη διαμόρφωση των τιμών της αγοράς θέρμανσης, καθώς ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου κατά 14,4 λεπτά φθηνότερα στο λίτρο. Δεδομένων των πιέσεων που ασκούν οι «χρηματιστηριακές αξίες» στην αγορά του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η τιμή του λίτρου θα κινηθεί περί το 1,05 ευρώ το λίτρο από 1,25 ευρώ σε σχέση με πέρυσι (μειωμένο κατά 25 λεπτά).

Η σημαντική μείωση της τιμής αναμένεται να λειτουργήσει καθοριστικά στη διαμόρφωση των τάσεων του φετινού χειμώνα, καθώς εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν κλιμακούμενες μειώσεις στην αγορά εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, που κέρδισε σημαντικό έδαφος τα τελευταία δύο χρόνια.

Η φετινή χρονιά αναμένεται πιο «ζεστή», σε σχέση με πέρυσι, καθώς αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η απόδοση θέρμανσης που έχει το πετρέλαιο ξεπερνά κάποιες άλλες πηγές, όπως οι σόμπες και τα κλιματιστικά. Ταυτόχρονα, μείζον ζήτημα για χιλιάδες καταναλωτές παραμένει το κόστος αγοράς και εγκατάστασης των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, (ενεργειακά τζάκια, πέλετ, ηλεκτρικά σώματα, κλιματιστικά, υγραέριο κ.λπ.) όπως επίσης και οι αυξημένες δαπάνες των συσκευών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε κλιματιστικά, ενεργοβόρα θερμαντικά σώματα και κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές «επανεξετάζεται» η απόδοσή τους, περνώντας φέτος στην κατηγορία των «απαγορευμένων», καθώς οι ανατιμήσεις στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος με έμμεσες αυξήσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα «τσουχτερές» για την τσέπη των καταναλωτών.

Ωστόσο, παρόλο που το φυσικό αέριο αποτελεί κατ’ εξοχήν ανταγωνιστικό καύσιμο του πετρελαίου θέρμανσης για τις περιοχές της χώρας που υπάρχει δίκτυο (Αττική, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη), το κόστος εγκατάστασης και η ασυμφωνία των ενοίκων στις πολυκατοικίες, λειτουργεί ανασταλτικά στη χρήση του. Η τιμή διάθεσης για φέτος τον Οκτώβριο, στις αυτόνομες κατοικίες που επωφελούνται τελικά, θα είναι στα ίδια επίπεδα τιμών με την τιμή έναρξης του περυσινού Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, η τιμή διαμορφώνεται στα 68 λεπτά η κιλοβατώρα, κατά 9 λεπτά χαμηλότερα από τον περυσινό μέσο όρο.

Φυσικό αέριο
Παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος για μέτρα ενίσχυσης της χρήσης φυσικού αερίου, με πρόγραμμα που επιδοτεί το 60% του κόστους αντικατάστασης του καυστήρα πετρελαίου, μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η μη ένταξη των πολυκατοικιών. Το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε ρύθμιση για την κατάργηση της απαίτησης του 50% συν 1 που απαιτείται, προκειμένου να αυτονομηθούν τα διαμερίσματα που επιθυμούν από το πετρέλαιο. Σύμφωνα με κύκλους της ΕΠΑ Αττικής, η κατάργηση του περιορισμού θα έδινε διέξοδο σε εκατοντάδες νοικοκυριά που δεσμεύονται και δεν μπορούν να έχουν αυτόνομη θέρμανση. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2013 τα νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν κεντρική θέρμανση μειώθηκαν κατά 31,3%, με τα νοικοκυριά που «άναψαν» κεντρική θέρμανση να ανέρχονται σε 1.592.835 έναντι των 2.317.127 του 2012.

Καυσόξυλα
Παρόλο που οι τιμές στα καυσόξυλα εμφανίζονται μειωμένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, η αγοραστική τους αξία θα διαμορφωθεί από τη «χρηματιστηριακή» ζήτηση της διάρκειας του χειμώνα, αλλά και του βαθμού επιστροφής των καταναλωτών στο πετρέλαιο. Στην παρούσα φάση, οι έμποροι καταφεύγουν σε ειδικές προσφορές προκειμένου να αυξήσουν τη ζήτηση, που εμφανίζεται κατά 30% μειωμένη αυτή τη περίοδο, κατοχυρώνοντας μέρος της σταθερής πελατείας. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι τιμές των στερεών καυσίμων (πέλετ) μετά το «ράλι» των δύο τελευταίων ετών. Η μέση τιμή πώλησης ελληνικού ξύλου κυμαίνεται από 60 έως 80 ευρώ το κυβικό, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου, ενώ κατά 20% χαμηλότερα κυμαίνονται οι τιμές στα εισαγόμενα και τα λαθραία.

Πετρέλαιο θέρμανσης
Σημαντικά ωφελημένα είναι όσα νοικοκυριά δικαιούνται την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς καλούνται να πληρώσουν περί τα 1.600 ευρώ για 2.000 λίτρα πετρελαίου, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες μιας κατοικίας 100 τ.μ., εξοικονομώντας 200 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, για την ίδια ποσότητα. Οι καταναλωτές που δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης για την αγορά 2.000 λίτρων πετρελαίου θα καταβάλουν 2.100 ευρώ αντί των 2.500 ευρώ πέρυσι.

Στόχος της κυβέρνησης, με τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη διαμόρφωσή του στα 230 ευρώ/1.000 λτ. (από 330 ευρώ/1.000 λτ. που ισχύει σήμερα), είναι να επαναφέρει τη χρήση των καυστήρων πετρελαίου στα νοικοκυριά που απείχαν τα προηγούμενα χρόνια, δίδοντας παροχές με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

  • Στο 1,05 ευρώ το λίτρο θα κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος, μειωμένο κατά 25 λεπτά.
  • Κάτω από 0,80 λεπτά η τιμή για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης
  • 724 χιλ. νοικοκυριά δεν «άναψαν» την κεντρική θέρμανση πέρυσι

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης

Φέτος διατηρούνται οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης, που χορηγήθηκε και πέρυσι, με τους δικαιούχους να εισπράττουν 35 λεπτά ανά λίτρο.

Η ποσότητα φτάνει:

  • Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α’ ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας).
  • Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β’ ζώνη Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου).
  • Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ’ Ζώνη (Νομοί Αττικής (εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας).
  • Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Δ’ Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).

Τα κριτήρια για την επιδότηση

Εισοδηματικά:

  • Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο
  • Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά)

Περιουσιακά:

  • Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
  • Υπάρχει και κριτήριο… κυβισμού του αυτοκινήτου. Δηλαδή, δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.
  • Σημειώνεται ότι η επιδότηση δεν ισχύει για το σύνολο της ποσότητας που αγοράζει κάποιος. Υπάρχει πλαφόν ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου και τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται. Η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος αγγίζει τα 120 τετραγωνικά μέτρα.
Πηγή:imerisia.gr
 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.