Κλειστοί οι καυστήρες της θέρμανσης σε 160 χιλιάδες νοικοκυριά

 
26 thermansi fot 330x248 Κλειστοί οι καυστήρες της θέρμανσης σε 160 χιλιάδες νοικοκυριά

Κλειστοί οι καυστήρες της θέρμανσης σε 160 χιλιάδες νοικοκυριά

Την ίδια στιγμή που η τρόικα έδινε αρνητική απάντηση στο αίτημα του ΥΠΟΙΚ για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, μια έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε η ΕΠΑ Αττικής, προκαλεί σοκ καθώς καταδεικνύει σε όλη του την έκταση το πρόβλημα ενεργειακής φτώχειας που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη θέρμανσή τους. 

Η έρευνα έγινε από την εταιρεία Opinion για λογαριασμό της ΕΠΑ Αττικής, η οποία ήθελε να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα νοικοκυριά που δεν είναι συνδεδεμένα με φυσικό αέριο, πάνω στο δίκτυό της (περίπου 450 χιλιάδες νοικοκυριά).

Σύμφωνα με αυτήν το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι φέτος το χειμώνα δε θα λειτουργήσει καθόλου ο καυστήρας στην πολυκατοικία του, ενώ ακόμη ένα ποσοστό της τάξης του 9% απάντησε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα ανάψει ο καυστήρας στο σπίτι τους. Το ποσοστό που προκύπτει (44%) αντιστοιχεί σε 200 χιλιάδες νοικοκυριά, που είτε δε θα ανοίξουν σίγουρα τον καυστήρα ή είναι αναποφάσιστοι.

Μάλιστα όπως διαπιστώνει η έρευνα το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο φέτος, αφού την περυσινή σεζόν το ποσοστό που δεν άναψε τον καυστήρα θέρμανσης, έφτανε το 35% ή αλλιώς 160 χιλιάδες νοικοκυριά.

Ένα μεγάλο μέρος από τα νοικοκυριά που έμειναν πέρυσι ή θα μείνουν και φέτος χωρίς κεντρική θέρμανση (κατά κύριο λόγο γιατί υπάρχει αδυναμία από όλους τους ενοίκους να αγοράσουν πετρέλαιο) στρέφεται αναγκαστικά σε άλλους τρόπους θέρμανσης (κλιματιστικά, ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης και τζάκια, με δεδομένο ότι πρόκειται για διαμερίσματα με περιορισμένες εναλλακτικές επιλογές). Οι εναλλακτικές αυτές συχνά καταλήγουν να είναι πιο δαπανηρές και δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες σε θέρμανση.

Παρότι η έρευνα της Opinion έγινε στο δίκτυο της ΕΠΑ Αττικής (όπου το 80% των κατοικιών είναι πολυκατοικίες και το 20% μονοκατοικίες) εκτιμάται ότι αντίστοιχη εικόνα επικρατεί στο σύνολο του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Τιμές
Σύμφωνα με τα πιο τελευταία στοιχεία, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από την Τρίτη, χωρίς ακόμη να έχουν ανακοινωθεί τα ακριβή κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος. Ωστόσο με βάση την εκτιμώμενη τιμή πώλησης (1,30 ευρώ το λίτρο) η σύγκριση της τιμής του πετρελαίου με το φυσικό αέριο δείχνει ότι φέτος η πρεμιέρα της σεζόν θα γίνει με διαφορά της τάξης του 44% (από 35% πέρυσι).

Πιο συγκεκριμένα η τιμή του φυσικού αερίου σε κιλοβατώρες είναι 6,8 λεπτά όταν αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι 12 λεπτά και η τιμή που χρεώνει η ΔΕΗ ανά κιλοβατώρα είναι 16 λεπτά (κατηγορία 800 – 2000kWh). Σημειώνεται ότι η τιμή του αερίου έχει καταγράψει σημαντική μείωση από τις 7,8 κιλοβατώρες τον περασμένο Ιανουάριο καθώς η ΕΠΑ Αττικής πέρασε στην κατανάλωση την έκπτωση που πήρε από τη ΔΕΠΑ μετά τις εκπτώσεις της αλγερινής Sonatrach αλλά και κάποιες μεμονωμένες εκπτώσεις σε ποσότητες από τη Gazprom.

Αλλαγή του πλαισίου
Ένα πρόβλημα που έχει ανακύψει πάντως αφορά και στις περίφημες αυτονομίες. Αυτή τη στιγμή για να συνδεθεί μεμονωμένα ένα διαμέρισμα με φυσικό αέριο, χρειάζεται να έχει απόφαση της συνέλευσης με το 50 +1% των ψήφων που θα του επιτρέπει να αποσυνδεθεί από τον καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης. Αυτή η δέσμευση ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που ο καυστήρας παραμένει κλειστός.  Δηλαδή στις πολυκατοικίες όπου υπάρχει αδυναμία αγοράς πετρελαίου, όσοι θέλουν να συνδεθούν αυτόνομα με το δίκτυο του αερίου, αδυνατούν καθώς δεσμεύονται από τους υπόλοιπους ενοίκους. Το θέμα έχει τεθεί στα συναρμόδια υπουργεία και ζητείται να λυθεί ενόψει και των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούνται γύρω από το ακανθώδες ζήτημα της θέρμανσης και της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα μας.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.