Αυλαία για την « Ανάπτυξη που θέλουμε»

 
3 euro fot sunblog 330x248 Αυλαία για την « Ανάπτυξη που θέλουμε»

Αυλαία για την « Ανάπτυξη που θέλουμε»

Την αυλαία για την έναρξη ενός σημαντικού δημόσιου διαλόγου με θέμα την ανάπτυξη,  ανοίγει, σήμερα, Τρίτη, το επίκαιρο διήμερο επενδυτικό φόρουμ, « Η Ανάπτυξη που θέλουμε».

Το συνέδριο,  πραγματοποιείται στην Αθήνα (ξενοδοχείο Caravel), στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, του  ΙNVEST IN GREECE, καθώς επίσης σειράς σημαντικών επιχειρηματικών και επιστημονικών φορέων.

Μέσα από τη διευρυμένη συμμετοχή σε αυτό, 90 περίπου κορυφαίων εκπροσώπων του πολιτικού χώρου, των επιχειρήσεων, των τραπεζών, επιστημονικών και θεσμικών φορέων, το φόρουμ  θα επιχειρήσει να δώσει ανάμεσα σε άλλα απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν την πραγματική οικονομία και επιχειρήσεις με έμφαση την ενέργεια, τις τράπεζες, τη βιομηχανία, τις κατασκευές και το χρηματιστήριο.

Χαιρετισμό θα απευθύνει κατά την έναρξη των εργασιών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ οι κκ Αριστομένης Συγγρός,  Πρόεδρος Invest in Greece, Αθ. Πετράκος, επικεφαλής του Τμήματος Ενέργειας, ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Σταύρος Λιβαδάς, υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας-Περιβάλλοντος και μέλος της ΕΕ. της ΔΗΜΑΡ  με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Ιορδάνη Χασαπόπουλο θα τοποθετηθούν σχετικά με τις αναπτυξιακές και επενδυτικές  προτεραιότητες και με το πώς αυτές θα επιτευχθούν.

Ανεργία, χρέος  και λανθασμένες εκτιμήσεις…

Η καλπάζουσα ανεργία, αχίλλειος πτέρνα της αιματηρής προσπάθειας προσαρμογής στους στόχους του μνημονίου, οι λανθασμένες εκτιμήσεις της τρόϊκα, οι διαφορετικές εκτιμήσεις σε σχέση με τους χρόνους  επαναφοράς της πραγματικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, η ανάγκη άμεσης αναδιάταξης του δημόσιου χρέους και οι εναλλακτικές χρηματοδοτικές λύσεις που προσφέρει στην παρούσα φάση το Χρηματιστήριο θα αποτελέσουν το βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους κκ Μιχάλη  Μασουράκη  – Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank και  Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΟΒΕ, Πλάτωνα Μονοκρούσο, Επικεφαλής Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Αγορών, Eurobank, Ηλία Λεκκό, Διευθυντή Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης, Τράπεζας Πειραιώς, Γιάννη Παναγόπουλο, Συντονιστή του Τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης του ΚΕΠΕ, Βασίλειο  Κορκίδη, Πρόεδρο  Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) , Παντελή Λάμπρου, Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνου, Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια και Γ. Καββαθά, πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η οικονομική συντάκτρια Άντα Σεϊμανίδη.

Οι « βιώσιμες» επιλογές

Τις επιλογές που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις θα διερευνήσουν οι κ.κ. Γιάννης Ρέτσας Διευθυντής Υποστήριξης Επενδυτών ΙNVEST IN GREECE, Kωνσταντίνος Θεοφύλακτος, πρόεδρος ΚΑΠΕ, Ευριπίδης Δοντάς, πρόεδρος Συνδέσμου  Βιομηχανιών Θεσσαλίας,    Γιάννης Χατζηβασλειάδης πρόεδρος Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής  Ευρώπης,  Άλεξ Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος ΕCCO INTERNATIONAL,   Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής ελληνικού γραφείου Greenpeace,   Σάββας Σεϊμανίδης, αντιπρόεδρος European Renewable Energies Federation και Γ. Τσιπουρίδης, πρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Αντώνη Παπαγιαννίδη.

Ο αγωγός ΤΑΠ και η Ελλάδα των δικτύων

Oι θετικές επιπτώσεις  της  επιλογής του αγωγού TAP, ο οποίος θα διέρχεται και από την Ελλάδα για τον Νότιο Διάδρομο, η επικείμενη ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ  στην αζερική Socar,  οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οι «έξυπνοι» μετρητές και οι διασυνδέσεις των απομονωμένων περιοχών και νησιών είναι το πολύ επίκαιρο θέμα του πάνελ για τα δίκτυα, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι κκ. Γιώργος Παπαρσένος, πρόεδρος ΔΕΣΦΑ, Γιώργος Γεωργαντζής, Διευθυντής Στρατηγικής ΑΔΜΗΕ, Ισίδωρος Βιτέλλας, διευθυντής Διεύθυνσης Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας, ομίλου ΑΒΒ,  Kωνσταντίνος Μαύρος, επικεφαλής Διεύθυνσης Διεθνών Δραστηριοτήτων Sense One Technologies, Άλεξ Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος ΕCCO INTERNATIONAL και  Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, συντονιστής του δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ  με συντονιστή τον κ. Γιάννη Καμπούρη, Διευθυντή ΑΔΜΗΕ.

Το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για την ανάπτυξη

Το ενεργειακό κόστος για την ανάπτυξη, που είναι μία πάρα πολύ σημαντική παράμετρος στην τιμή του προϊόντος και των υπηρεσιών για τις βιομηχανίες ή τις μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών και τους μεγάλους καταναλωτές θα είναι ένα από τα  βασικά  θέματα  συζήτησης ανάμεσα στους κκ. Μίλτο Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρο Ρυθμιστικής Αρχής  Ενέργειας, Αντώνη  Κοντολέων, μέλος ΔΣ  ΕΒΙΚΕΝ ( μεγάλες βιομηχανίες), Χρήστο Μπαλάσκα, γενικό διευθυντή της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής, Ανδρέα Τζούρο, πρόεδρο Elpedison Power,  Θεόδωρο  Σκυλακάκη, ευρωβουλευτή, Γιώργο Στάμτση, Γενικό Διευθυντή Συνδέσμου  Ανεξάρτητων  Ηλεκτροπαραγωγών , Π. Παπασταματίου και Γιάννη  Παναγόπουλο της  3D Engineering & Consultancy Co,  με συντονίστρια την δημοσιογράφο κ. Α. Καλαϊτζόγλου. Με δεδομένο ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν  χαμηλότερο ενεργειακό κόστος , το θέμα βρίσκεται σε  άμεση  επικαιρότητα , καθώς οι μεγάλοι καταναλωτές (φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος) έχουν απευθύνει σχετικό αίτημα στην Πολιτεία να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη διαδικασία του επείγοντος προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Η απελευθέρωση τιμολογίων, οι καταναλωτές και οι εναλλακτικοί προμηθευτές 

Στους κανόνες με βάση τους οποίους  λειτουργεί η αγορά ενέργειας και στον τρόπο με τον οποίο  επηρεάζει το κόστος, τόσο τους βιομηχανικούς όσο και τους απλούς καταναλωτές , στο σημαντικό ρόλο του λειτουργού της αγοράς  ΛΑΓΗΕ  στα πλαίσια αλλαγής του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας και εξισορρόπησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην απελευθέρωση από την πρώτη Ιουλίου των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, στον νέο Κώδικα Προμήθειας  Ηλεκτρικού Ρεύματος και στις προοπτικές των εναλλακτικών προμηθευτών θα επικεντρωθεί το πάνελ με τη συμμετοχή των κκ. Αναστάσιου Γκαρή, προέδρου του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ, Ανδρέα Κατσαρού, επικεφαλής Ομάδας Προστασίας Καταναλωτών ΡΑΕ, Γρηγόρη Ντάλη, Βοηθού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας ΔΕΗ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Χάρης Φλουδόπουλος.

Η παραπέρα αναμόρφωση του συστήματος στήριξης των ΑΠΕ

Τις προτάσεις τους σχετικά με την παραπέρα αναμόρφωση του συστήματος στήριξης των ΑΠΕ θα παρουσιάσουν οι επικεφαλής των φορέων του χώρου και ειδικότερα ο κ. Σ. Λουμάκης, πρόεδρος ΣΠΕΦ, ο κ. Σ. Σεϊμανίδης του ΕΣΗΑΠΕ, η κ. Ροντρίγκεζ της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Γ. Σηφάκης του ΕΣΜΥΕ, ο κ. Καλογεράκης του ΠΑΣΥΦ και άλλοι εκπρόσωποι.

Οι  εργασίες του επίκαιρου φόρουμ  θα συνεχιστούν την Τετάρτη, δίνοντας έμφαση  στον κατασκευαστικό τομέα, στα δημόσια έργα και στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, που δημιουργούν μια νέα προοπτική  για τον

 
This entry was posted in EVENTS, ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.