Αύξηση του τέλους ΑΠΕ: Αυξάνεται το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, προς εξάλειψη το έλλειμμα στο ΛΑΓΗΕ

 
71 ενεργεια Fot 620χ240 300x115 Αύξηση του τέλους ΑΠΕ: Αυξάνεται το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, προς εξάλειψη το έλλειμμα στο ΛΑΓΗΕ

Αυξάνεται το τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ)

Σύμφωνα με άρθρο του Capital.gr αυξάνεται το τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ),  μέτρο που σε συνδυασμό με ένα συνολικό πακέτο μέτρων για τα φωτοβολταϊκά θα φέρει την εξάλειψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ στα μέσα του 2013.

Το άρθρο:
¨Αν και οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί από το ΥΠΕΚΑ καθώς γίνονται οι τελευταίοι υπολογισμοί, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τελικά δεν θα αποφύγουμε την αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που σε συνδυασμό με ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την αγορά των ΑΠΕ (κυρίως τα φωτοβολταϊκά) θα φέρει την εξάλειψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ στα μέσα του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το τέλος ΕΤΜΕΑΡ οδηγείται στα 8 έως 8,5 ευρώ η μεγαβατώρα μεσοσταθμικά, ενώ μετά τον επιμερισμό ανά κατηγορία καταναλωτή για τους οικιακούς πελάτες θα οδηγηθεί στα 9 έως 9,5 ευρώ η μεγαβατώρα και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές στα 4 έως 4,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Παράλληλα για τις βιομηχανίες θα διατηρηθεί το πλαφόν που ισχύει στις 800 χιλιάδες ευρώ ανά πελάτη σε σχέση με το τέλος ΕΤΜΕΑΡ.

Τώρα για τους απλούς καταναλωτές, η αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ σημαίνει ότι:

- Για ένα μικρό νοικοκυριό που καταναλώνει 800 κιλοβατώρες από 4,72 ευρώ στο τετράμηνο το κόστος ανεβαίνει στα 7,2 έως 7,6 ευρώ ή αλλιώς 1,9 ευρώ το μήνα

- Για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 1400 κιλοβατώρες από 8,26 ευρώ στο τετράμηνο το κόστος ανεβαίνει στα 12,6 έως 13,3 ευρώ ή αλλιώς 3,3 ευρώ το μήνα

- Για ένα μεγάλο νοικοκυριό που ξεπερνά τις 2000 κιλοβατώρες από 11,8 ευρώ στο τετράμηνο το κόστος ανεβαίνει στα 18 έως 19 ευρώ ή αλλιώς 4,75 ευρώ το μήνα.

Αν και ποσοστιαία, οι αυξήσεις είναι μεγάλες, στον πραγματικό λογαριασμό η επιβάρυνση είναι σχετικά περιορισμένη, ενώ επί συνόλου του λογαριασμού ρεύματος – χωρίς δηλαδή τα πρόσθετα τέλη και μόνο στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας – η αύξηση αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό της τάξης του 3%.

Με βάση το υφιστάμενο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, το ύψος της αύξησης θα έπρεπε να είναι σημαντικά μεγαλύτερο, προκειμένου να καλυφθεί το άνοιγμα. Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr για να οδηγηθούμε σε σταδιακή μείωση και εξάλειψη του ελλείμματος, θα έπρεπε το τέλος να αυξηθεί περίπου στα 18 έως 20 ευρώ η μεγαβατώρα. Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη εντοπίσει πρόσθετους πόρους της τάξης των 600 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στον «πράσινο» λογαριασμό, περιορίζοντας δραστικά την ανάγκη για αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ. Πιο αναλυτικά, 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις δημοπρασίες ρύπων στο πρώτο εξάμηνο του 2013, ποσό που θεωρείται ρεαλιστικό με δεδομένο ότι από το επόμενο έτος στη διάθεση του ΥΠΕΚΑ θα βρίσκονται όλα τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων των ηλεκτροπαραγωγών. Ακόμη 300 εκατ. θα προέλθουν από άλλα μέτρα με κυριότερο την έκτακτη φορολόγηση του τζίρου των φωτοβολταϊκών, το τέλος ΕΡΤ, το τέλος λιγνίτη κλπ.

Οι οριστικές αποφάσεις και τα ακριβή ποσοστά των αυξήσεων αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, ενώ θα έχουν ισχύ από 1ης Αυγούστου.¨

www.capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.