Αυξάνεται κατά 9% το τέλος υπέρ ΑΠΕ

 
47 rae 330x1602 Αυξάνεται κατά 9% το τέλος υπέρ ΑΠΕ

Αυξάνεται κατά 9% το τέλος υπέρ ΑΠΕ

Την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, όπως έχει μετονομαστεί πλέον το τέλος υπέρ των ΑΠΕ, κατά 9% στα οικιακά τιμολόγια από 1ης Ιανουαρίου, στα 9,53 ευρώ/Mwh από 8,74 ευρώ/Mwh, ανακοίνωσε, χθες, η ΡΑΕ, ενώ από ημέρα σε ημέρα αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τελικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανόν και σήμερα ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου να τις ανακοινώσει, καθώς χθες αναμενόταν η τελική εισήγηση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια, μετά το νέο «κούρεμα» ύψους 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα της ΔΕΗ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που φέρεται να ζήτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος επί της αρχικής πρότασης της ΡΑΕ.

Η εξέλιξη αυτή προοιωνίζεται μικρότερη αύξηση από αυτήν που προέκυπτε με βάση το ανάλογο «κούρεμα» που είχε εισηγηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου η ΡΑΕ, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η τελική αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα κινηθεί κάτω από το 13%.

Σε τρεις δόσεις
Η αύξηση θα επιβληθεί σε τρεις δόσεις, Ιανουάριο, Μάρτιο και Ιούλιο, με αναδρομική ισχύ για το πρώτο τμήμα από την αρχή του χρόνου.

Οσον αφορά στο ΕΤΜΕΑΡ, η ΡΑΕ εκτιμά ότι η τελική επιβάρυνση για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι από 0,4% ως 0,8% επί του συνολικού λογαριασμού τους. Η αύξηση θα επανεξεταστεί στο δεύτερο εξάμηνο. Η υιοθέτηση του αυστριακού μοντέλου για τον υπολογισμό του ΕΤΜΕΑΡ, επέτρεψε τη σημαντική μείωση του τέλους για τις μεγάλες βιομηχανίες στην υψηλή τάση, για τις οποίες μειώθηκε κατά 22% σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις, ενώ στη μέση τάση, που αφορά μικρότερες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, αυξάνεται κατά 8%.

Για αγροτική χρήση το ΕΤΜΕΑΡ διαμορφώνεται στα 6,48 ευρώ, ενώ στη μέση τάση κυμαίνεται από 5,57 ως 7,76 ευρώ.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.