Πλαφόν 1 εκατ. ευρώ στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για την προστασία των βιομηχανιών

 
47 rae 330x1603 Πλαφόν 1 εκατ. ευρώ στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για την προστασία των βιομηχανιών

Πλαφόν για το τέλος ΕΤΜΕΑΡ

Πλαφόν στο ύψος του τέλους υπέρ ΑΠΕ ή ΕΤΜΕΑΡ, όπως έχει μετονομαστεί, που πληρώνουν οι βιομηχανίες και οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου στο νομοσχέδιο για το ελάχιστο επίπεδο των αποθεμάτων ασφαλείας πετρελαιοειδών, το οποίο συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Με την τροπολογία ορίζεται ότι το ανώτατο ποσό της ετήσιας επιβάρυνσης ανά πελάτη κατά θέση κατανάλωσης ορίζεται στο 1 εκατ. ευρώ, ποσό που αναπροσαρμόζεται ετησίως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Στόχος της ρύθμισης είναι η προστασία των βιομηχανιών και άλλων μεγάλων καταναλωτών από υπέρογκη οικονομική επιβάρυνση λόγω του ΕΤΜΕΑΡ.

Ας σημειωθεί ότι το μέτρο έρχεται σε αντικατάσταση προηγούμενης, πιο ευνοϊκής για τις βιομηχανίες ρύθμισης που περιόριζε τη συνολική επιβάρυνση για το ΕΤΜΕΑΡ και η οποία καταργήθηκε ύστερα από παρέμβαση της τρόικας, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Τροπολογία
Επίσης με άλλη τροπολογία αντιμετωπίζονται ορισμένες περιπτώσεις φωτοβολταϊκών σταθμών, για τους οποίους, ενώ υποβλήθηκε αίτημα για την ενεργοποίηση της σύνδεσής τους, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε έγκαιρα από τους διαχειριστές, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να χάσουν την εγγυημένη τιμή που ίσχυε κατά τον χρόνο σύναψης της σύμβασης. Με τη νέα διάταξη το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, ενώ με παρέμβαση στο άρθρο 24 δίνεται και στους κατ’ επάγγελμα αγρότες η δυνατότητα διασφάλισης της τιμής αναφοράς, στην περίπτωση εκείνη που είχαν ζητήσει δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα αλλά η έγκριση/εκταμίευση καθυστέρησε λόγω της συγχώνευσης με την Τράπεζα Πειραιώς.

 
This entry was posted in ΝΟΜΟΙ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.