Νέα μέτρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές με βαρύτητα στα φωτοβολταϊκά

 
41 ανανεωσιμες power Fot 330x330 Νέα μέτρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές με βαρύτητα στα φωτοβολταϊκά

Νέα περιοριστικά μέτρα για τις ΑΠΕ και ιδιαίτερα τα φωτοβολταϊκά

Νέα περιοριστικά μέτρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ιδιαίτερα τα φωτοβολταϊκά έρχονται με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ενώ από τον Ιούλιο και κάθε εξάμηνο θα πρέπει να αυξάνεται το τέλος υπέρ ΑΠΕ ή ΕΜΕΑΡ όπως αποκαλείται πλέον, με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ ως το τέλος του 2014. Η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει τον τριπλασιασμό στα 27 ευρώ/MWh από 9,32 ευρώ/MWh, που έχει σήμερα μεσοσταθμικά το τέλος ΑΠΕ, σύμφωνα με την πρόταση του ΛΑΓΗΕ. Ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του δανείου, το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τις ΑΠΕ προβλέπει:

1. Εκκίνηση διαπραγματεύσεων με τη βιομηχανία του κλάδου και ιδιαίτερα τα φωτοβολταϊκά, για την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων συμβάσεων πώλησης ενέργειας με στόχο την ευθυγράμμιση των αποδόσεών τους στα επίπεδα του ευρωπαϊκού βιώσιμου μέσου όρου, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδος. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο, ώστε να εισαχθούν τα νέα μέτρα, που στόχο έχουν, βάσει της έκθεσης της Κομισιόν να καλύψουν ένα μόνιμο έλλειμμα της τάξης των 400 εκατ., που θα προκύψει το 2015, όταν σταματήσει η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των ΑΠΕ.

2. Δυνατότητα ανάλογων αναπροσαρμογών στους όρους σύμβασης πώλησης της ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Το πρόγραμμα δράσης πρέπει να είναι έτοιμο τον Ιούλιο.

3. Αύξηση της εισφοράς που ήδη έχει επιβληθεί στις λιγντικές μονάδες και επιβολή εισφοράς στα μεγάλα υδροηλεκτρικά, για τη χρηματοδότηση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.

4. Προσαρμογή της εισφοράς που έχει επιβληθεί στον τζίρο των ΑΠΕ κάθε έξι μήνες. Η Κομισιόν προβλέπει την παράταση του μέτρου για ένα ακόμα χρόνο, ως τον Ιούλιο 2015.

5. Αλλαγές στον μηχανισμό βάσει του οποίου συνεισφέρουν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού στον λογαριασμό ΑΠΕ, ζήτημα για το οποίο υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του δανείου. Επίσης προβλέπεται η μηνιαία δημοσίευση των στοιχείων για τον λογαριασμό ΑΠΕ, καθώς και δημοσίευση αναλυτικής έκθεσης με τα κίνητρα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.λπ.

6. Νέα μέτρα για τη μείωση του αριθμού των αδειών ΑΠΕ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με την εισαγωγή οικονομικών αντικινήτρων.
Μεσοπρόθεσμα, προβλέπεται η ανακοίνωση μέτρων που θα περιορίζουν περαιτέρω την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών βάσει κινήτρων.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2014. Επίσης, φέτος τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό μητρώο όλων των μονάδων ΑΠΕ. Εξάλλου, προβλέπεται η αύξηση του τέλους ΑΠΕ κάθε έξι μήνες (Ιούλιος 2013, Ιανουάριος και Ιούλιος 2014) για την εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2014.

imerisia.gr

 
This entry was posted in ΠΑΡΚΑ, ΣΚΕΠΕΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.