Χωροθέτηση οικιακού φωτοβολταϊκού μέχρι 10 kwp σε σκεπή

 
26 %CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1 %CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%80%CE%B7 Fot 330x220 Χωροθέτηση οικιακού φωτοβολταϊκού μέχρι 10 kwp σε σκεπή

Στέγη με Φωτοβολταϊκά

Η εγκατάσταση οικιακού φωτοβολταϊκού μέχρι 10 Kwp σε στέγη μπορεί να γίνει σε κύρια ή εξοχική κατοικία, κεραμοσκεπή ή δώμα(ταράτσα) από τον κύριο  του ακινήτου.
Για το έργο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ταράτσα, πέργολα, γκαράζ ή βοηθητικός χώρος με την προϋποθέση ότι υπάρχει νόμιμη άδεια.

Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σε κεραμοσκεπή* απαιτεί 8-10 τ.μ. , ενώ σε ταράτσα** περίπου 15 τ.μ. κάθε κιλοβάτ. Βασικό ρόλο στην απόδοση του έργου παίζει η κλίση και ο προσανατολισμός καθώς και η μη σκίαση από φυσικά η τεχνητά εμπόδια. Η σκίαση μπορεί να προέλθει από ένα διπλανό ακίνητο, ή ένα δέντρο, μια καμινάδα ή ακόμη και από μια κολώνα της ΔΕΗ.

Στην περίπτωση που ο χώρος είναι ελεύθερος από σκιάσεις, ο παρακάτω πίνακας περιγράφει την απόδοση της εγκατάστασης σε συνδυασμό κλίσης και προσανατολισμού.

65 xorothetisi skepis 620x240 Χωροθέτηση οικιακού φωτοβολταϊκού μέχρι 10 kwp σε σκεπή

Ιδανικό συνδυασμό με μέγιστη απόδοση αποτελεί η κλίση 30ο προς το οριζόντιο επίπεδο με Νότιο προσανατολισμό. Ο Βόρειος προσανατολισμός δεν προτείνεται για εγκατάσταση.

*Κεραμοσκεπή: Για 10 kwp απαιτούνται περίπου 80-100 τ.μ.

**Ταράτσα: Για 10 Kwp απαιτούνται περίπου 150 τ.μ. Εάν υπάρχει επιφάνεια ταράτσας πάνω από 200 τ.μ. υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης  των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε κινούμενες βάσεις (trackers οροφής) με απόδοση 30-40% περισσότερο.

 
This entry was posted in ΣΚΕΠΕΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.