ΤΡΟΙΚΑ:Νέα μείωση στις ταρίφες και αύξηση Τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ)

 
troika ΤΡΟΙΚΑ:Νέα μείωση στις ταρίφες και αύξηση Τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ)

Νέα μείωση στις ταρίφες και αύξηση Τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ)

Σύμφωνα με δημοσίευμα της euro2day, ασφυκτικά περιθώρια για την επίλυση στο έλλειμμα λογαριασμού ΑΠΕ έχει θέσει η τρόικα, καθώς οι σχετικές δράσεις περιλαμβάνονται στη λίστα των προαπαιτούμενων για τη χορήγηση της νέας δόσης.

Ο στόχος που θέτει είναι να εξαλειφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο λειτουργός της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) μέχρι το τέλος του 2013.

Αυτό, σύμφωνα με τις σχετικές διατυπώσεις, θα μπορεί να γίνει με την ανά εξάμηνο αναπροσαρμογή, δηλαδή αύξηση, του λεγόμενου τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, αλλά και με τον «εξορθολογισμό» του συστήματος ενίσχυσης των ΑΠΕ.

Αγνοώντας την κυριότερη αιτία δημιουργίας του ελλείμματος, που είναι η τεχνητά χαμηλή Οριακή Τιμή του Συστήματος (ο λογαριασμός ΑΠΕ καλύπτει τη διαφορά ανάμεσα στην ΟΤΣ και στην τιμή που πληρώνεται κάθε τεχνολογία ΑΠΕ), η τρόικα εστιάζει κυρίως στα θέματα διαφάνειας ως προς την τήρηση του λογαριασμού και στην αλλαγή του συστήματος στήριξης των ΑΠΕ (feed in tariff), που θα πρέπει να συμβαδίζει με τα δεδομένα της αγοράς.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφάνειας, η τρόικα ζητά από αυτόν τον μήνα ο λειτουργός της αγοράς να δημοσιεύει σε μηνιαία βάση στοιχεία για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ, με προβολές για όλο το 2013. Επίσης να ακυρωθούν όλες οι αχρησιμοποίητες άδειες για εγκαταστάσεις ΑΠΕ, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υλοποίησης των επενδύσεων, και να παγώσουν προσωρινά οι νέες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Πηγή:euro2day.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.