Bosch 2012:Οι ζημίες στον τομέα των φωτοβολταϊκών ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ

 
31 panel Fot 330x250 Bosch 2012:Οι ζημίες στον τομέα των φωτοβολταϊκών ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ

H φωτοβολταϊκή κατασκευάστρια εταιρεία aleo solar AG, θυγατρική της Bosch είχε σημειώσει πτώση των πωλήσεων στο 2012 κατά 39 %

Η κρίση στην παγκόσμια οικονομία φωτοβολταϊκών  είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου Bosch. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι πωλήσεις τεχνολογίας και  υπηρεσιών της εταιρείας αυξήθηκαν το 2012 μόνο κατά 1,6% σε 52,3 δισ. ευρώ.

Οι ζημίες από τις πωλήσεις φωτοβολταϊκών προϊόντων αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 1 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κερδοφορία, όπως ανέφερε η εταιρεία σε ένα δελτίο τύπου.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ανέρχονται περίπου στο 2% των πωλήσεων. “Η ανάπτυξη του οικονομικού έτους 2012 δεν είναι ικανοποιητική, παρά τη μικρή αύξηση των πωλήσεων και τις θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές,” τόνισε ο Δρ Volkmar Denner, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Bosch . Το 2013 πρέπει, επομένως, επειγόντως να εργαστεί για τη βελτίωση της κερδοφορίας, χωρίς να παραμεληθούν οι επενδύσεις για το μέλλον.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έγινε αισθητή σε όλους τους τομείς του Ομίλου Bosch. Στον επιχειρηματικό τομέα Βιομηχανικής Τεχνολογίας η ύφεση στον τομέα της μηχανολογίας και η επαναλαμβανόμενη μείωση των τιμών των φωτοβολταϊκών κατά 40%, είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο αποτέλεσμα της εταιρείας.

Η θυγατρική φωτοβολταϊκή κατασκευάστρια εταιρεία aleo solar AG (Oldenburg, Prenzlau, Γερμανία) είχε σημειώσει πτώση των πωλήσεων στο 2012 κατά 39 % και ανακοίνωσε ένα σαφώς αρνητικό αποτέλεσμα.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι δυσκολίες ανάπτυξης στην φωτοβολταϊκή αγορά της Ευρώπης είναι σαφείς. Εδώ οι πωλήσεις του περασμένου έτους έπεσαν στο 2%, ενθάρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική, με μια αύξηση της τάξης του 17%. Ωστόσο οι πωλήσεις στη Νότια Αμερική,  παρέμειναν κάτω από 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού παρουσίασε μέτρια αύξηση της τάξης του 5%.

Ταυτόχρονα η δομή του εργατικού δυναμικού επιβραδύνθηκε το 2012 και προσαρμόστηκε στα αποτελέσματα των πωλήσεων: Ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται σε όλο τον κόσμο στον Bosch Ομίλο αυξήθηκε το 01.01.2013  λίγο περισσότερο από 1% σε περίπου 306.000 άτομα. Στη Γερμανία, ο αριθμός των εργαζομένων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 119.000.

Για το 2013, η Bosch αναμένει με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, αύξηση της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής κατά 2,8%. Εδώ, όμως, παραμονεύουν σημαντικοί κίνδυνοι και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Με βάση αυτές τις προσδοκίες, ο Όμιλος Bosch αναμένει για το 2013 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μια ελαφρώς καλύτερη, αλλά όχι ισχυρή αύξηση των πωλήσεων.

Για την αύξηση της κερδοφορίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Bosch αποφάσισε ολοκληρωμένα μέτρα για τη μείωση των πάγιων εξόδων και μεγαλύτερη ευελιξία για προσαρμογή στις οικονομικές διακυμάνσεις. Ο στρατηγικός προσανατολισμός των φωτοβολταϊκών εξετάζεται όσον αφορά την παγκόσμιες μαζικές τάσεις, που αφορούν τα ζητήματα της ενεργειακής απόδοσης, της ηλιακής θερμικής τεχνολογίας της προστασίας του περιβάλλοντος, της διατήρησης των πόρων, της ασφάλειας και της άνεσης.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.