Χαμηλότερος τζίρος και ζημιές για την aleo solar AG κατά το οικονομικό έτος 2012

 
31 panel Fot 330x250 Χαμηλότερος τζίρος και ζημιές για την aleo solar AG κατά το οικονομικό έτος 2012

Χαμηλότερος τζίρος και ζημιές για την aleo solar AG κατά το οικονομικό έτος 2012

Η aleo solar επιβεβαιώνει με τη σημερινή οικονομική έκθεση για το 2012 τον τζίρο ύψους 279,9 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε ήδη προσωρινά και ο οποίος παρουσίασε πτώση 39 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος (461,8 εκατομμύρια ευρώ). Το οικονομικό έτος 2012 έκλεισε με αρνητικά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) ύψους -77,0 εκατ. ευρώ (2011: –30,5 εκατομμύρια ευρώ, ανακοινώθηκαν προσωρινά περίπου –74 εκατομμύρια ευρώ). Το περιθώριο κέρδους EBIT μειώθηκε στο –27,5 τοις εκατό (2011: -6,6 τοις εκατό), ενώ το μέρισμα ανά μετοχή στα -6,48 ευρώ (2011: -2,47 ευρώ).

Το οικονομικό έτος 2012 η aleo solar AG αντιμετώπισε το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που επικρατεί στον κλάδο: Η ζήτηση μειώθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε η μαζική πτώση τιμών για τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Σε αυτές τις εξελίξεις η aleo solar AG αντέδρασε με την αναδιαμόρφωση της επιχείρησης: Η κοινοπραξία avim solar με την κατασκευή πάνελ στην Κίνα διαλύθηκε, ενώ έκλεισε το εργοστάσιο στην Ισπανία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα υψηλό εφάπαξ κόστος, το οποίο επιβάρυνε το περιθώριο κέρδους EBIT. “Έπρεπε να κλείσουμε δύο εργοστάσια για να μπορούμε να παράγουμε περισσότερο οικονομικά”, λέει ο York zu Putlitz, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της aleo solar AG. “Τώρα επικεντρώνουμε την κατασκευή των πάνελ μας στο εργοστάσιο του Prenzlau.” Εκεί η aleo solar AG παράγει από τις αρχές του 2013 τα νέα, ιδιαίτερα αποδοτικά πάνελ High Efficiency.

Η aleo solar AG ενημερώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τη βασική της μέτοχο Robert Bosch GmbH, ότι η Bosch θέλει να αποχωρήσει από τον κλάδο των κρυσταλλικών φωτοβολταϊκών πάνελ και ως εκ τούτου να εκποιήσει το μερίδιό της στην aleo solar AG. Το μερίδιο των μετοχών ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 90,7 τοις εκατό. Ανεξάρτητα από αυτή την πώληση η Robert Bosch GmbH διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της aleo solar AG μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2014.

Παρά την αποχώρηση του ομίλου Bosch από τα φωτοβολταϊκά, η aleo solar AG διαθέτει βιώσιμες δυνατότητες, τονίζει ο York zu Putlitz: “Με τη βοήθεια της κατασκευαστικής ικανότητας του ομίλου Bosch έχουμε αυξήσει την παραγωγικότητά μας. Στο μέλλον θα προσφέρουμε, επίσης, ποιοτικά πάνελ από τη Γερμανία μέσω του δικού μας τμήματος πωλήσεων για το δίκτυό μας που διαθέτει πάνω από 2100 εγκαταστάτες.” Εκτός από τη Γερμανία, οι αγορές με τις σημαντικότερες πωλήσεις είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Η επιχείρηση στις Η.Π.Α. θα αναπτυχθεί, επίσης, περαιτέρω. Το μερίδιο του τζίρου από το εξωτερικό το 2012 έφτασε περίπου το 58 τοις εκατό. Για να μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους πάνω από 2.100 εξειδικευμένους εμπόρους και εγκαταστάτες στην ολοένα και περισσότερο περίπλοκη αγορά φωτοβολταϊκών, η aleo solar προσφέρει στους συνεργάτες της ολοκληρωμένες υπηρεσίες και εκπαίδευση.

Η aleo solar AG αναμένει το 2013 να είναι ένα ακόμα δύσκολο οικονομικό έτος. Στις σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές έχουν πραγματοποιηθεί εν μέρει μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις της τιμής πώλησης. Γι’ αυτόν τον λόγο, η επιχείρηση υπολογίζει μείωση των νέων εγκαταστάσεων, με συνοδευόμενη μείωση του τζίρου, στις σημαντικές αγορές. Επιπλέον, αυτό οφείλεται και στον υψηλό ανταγωνισμό, παρόλο που θα έπρεπε να μετριαστεί η πτώση των τιμών για τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Γι’ αυτόν τον λόγο, η aleo solar AG αναμένει και για το οικονομικό έτος 2013 ένα σαφώς αρνητικό αποτέλεσμα.

Το εποπτικό συμβούλιο όρισε στις 19 Μαρτίου 2013 τον δρ. Stefan Hartung ως νέο πρόεδρό του. Ο μέχρι τώρα πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου, δρ. Siegfried Dais, παραιτήθηκε από τη θέση του στο εποπτικό συμβούλιο λόγω της αποχώρησής του από τη διεύθυνση της Robert Bosch GmbH. Ο δρ. Jens Sabotke αποχώρησε στις 31 Μαρτίου 2013 από το διοικητικό συμβούλιο της aleo solar AG. Τον τομέα εργασιών του αναλαμβάνει ο τρέχων διευθυντής του εργοστασίου στο Prenzlau: Ο Günter Schulze έγινε την 1η Απριλίου 2013 μέλος του διοικητικού συμβουλίου (CTO) της aleo solar AG. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της aleo solar AG ευχαριστεί τον δρ. Siegfried Dais και τον δρ. Jens Sabotke για τη εποικοδομητική και αξιόπιστη συνεργασία.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΑΝΕΛ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.