Η Κίνα αυξάνει σημαντικά το μερίδιο της στη φωτοβολταϊκή αγορά

 
kinezika solar Η Κίνα αυξάνει σημαντικά το μερίδιο της στη φωτοβολταϊκή αγορά

Πριν από δύο χρόνια, το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της αγοράς της Κίνας στα φωτοβολταϊκά ήταν λιγότερο από 10%, ενώ σήμερα ξεπερνά το 30%

Η εταιρεία έρευνας αγοράς NPD Solarbuzz (Santa Clara, Καλιφόρνια, ΗΠΑ) δηλώνει ότι το μερίδιο της κινεζικής αγοράς για φωτοβολταϊκά στοιχεία έχει ανεβεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, στο ένα τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση “Solarbuzz Quarterly” η αύξηση της ζήτησης στην Κίνα για φωτοβολταϊκά στοιχεία ενίσχυσε τις πωλήσεις των ηλιακών μονάδων, παγκόσμια κατά 8,3 γιγαβάτ (GW). Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς, η μετατόπιση της ζήτησης από την Ευρώπη προς την Ασία θέτει τη βιομηχανία της Κίνας σε νέες προκλήσεις στη φωτοβολταϊκή αγορά.

“Πριν από δύο χρόνια, το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της λιανικής αγοράς της Κίνας ήταν λιγότερο από 10%», δήλωσε ο αναλυτής της NPD Solarbuzz Michael Barker. “Τώρα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ηλιακής βιομηχανίας στο οποίο  η Κίνα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση φωτοβολταϊκών προϊόντων.”

“Η κινεζική αγορά προτιμά διαφορετικούς προμηθευτές μονάδας, επίσης οι προσδοκίες για τις τιμές και την πρόσβαση στην αγορά είναι διαφορετικές. Λόγω της απειλής των παγκοσμίων εμποδίων στο εμπόριο των φωτοβολταϊκών  η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τους κινέζους παραγωγούς, η οποίοι  περιορίζονται στην εθνική αγορά. “

 

Σύμφωνα με την Solarbuzz η αύξηση του μεριδίου αγοράς της Κίνας κατά το τέταρτο τρίμηνο είχε ως κίνητρο όχι μόνο την ανάγκη για την κάλυψη την αναγκών στην εγχώρια αγορά, αλλά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Πέρααπό την Κίνα, η ζήτηση τα τελευταία δύο τρίμηνα μειώθηκε, λόγω των περικοπών των feed-in tariffs το έτος 2012.

ΟΙ ερευνητές τονίζουν τη σημασία της ισχυρής πολιτικής στήριξης της Κίνας η οποία έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους εγχώριους παραγωγούς. Παραδείγματα είναι η αύξηση των εθνικών στόχων για την ηλιακή ενέργεια και η εισαγωγή νέων προγραμμάτων κινήτρων στο 2012.

Με τη ζήτηση στην Κίνα τα αποθέματά των κατασκευαστών φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο, για πρώτη φορά το 2012.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.