Το μέλλον της φωτοβολταϊκής αγοράς: Συρρίκνωση αλλά και νέες προοπτικές

 
1 πρασινη ενεργεια fot 330x312 Το μέλλον της φωτοβολταϊκής αγοράς: Συρρίκνωση αλλά και νέες προοπτικές

Το 2013 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών αλλά και η χρονιά τησ ανάκαμψης

Η ηλιακή ομάδα έρευνας αγοράς της IHS (Englewood, Κολοράντο, ΗΠΑ) δημοσιεύσε δέκα σημεία προβλέψεων για την αγορά φωτοβολταϊκών στο 2013: Οι ερευνητές αναμένουν ότι οι πωλήσεις του κλάδου το επόμενο έτος θα πέσουν στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια (57 δισ. ευρώ) και έτσι θα αγγίξουν τον “πάτο”.

Η IHS εκτιμά, ότι το 2013 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τον κλάδο αλλά και η χρονιά της ανάκαμψης: πολλοί κατασκευαστές φωτοβολταϊκούν, συμπεριλαμβανομένων κινέζικων εταιρειών θα εξαφανιστούν από την αγορά. Ωστόσο ενώ στο πρώτο μισό οι τιμές των φωτοβολταϊκών θα σταθεροποιηθούν, σύμφωνα με την ανάλυση κατά το δεύτερο εξάμηνο, θα ξεκινήσει η ανάκαμψη του κλάδου.
«Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών βρίσκεται σήμερα σε βαθιές αλλαγές: Οι feed-in tariffs  για την ηλιακή ενέργεια εξαφανίζονται, ο ανταγωνισμός πιέζει τις τιμές των φωτοβολταϊκών προϊόντων κάτω του κόστους παραγωγής, η υπερπροσφορά συνεχίζεται», δήλωσε ο διευθυντής έρευνας της ηλιακής ενέργειας της IHS Ash Sharma.
“Ωστόσο, υπάρχουν νέες φωτεινές ενδείξεις για το μέλλον του κλάδου: Οι εγκαταστάσεις  φωτοβολταϊκών επιταχύνονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και πάλι, η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική και η παραγωγή ξεκινά να συμφέρει και χωρίς τις υψηλές feed-in tariffs, οι ΗΠΑ και η Κίνα αυξάνουν του σστόχους τους για καθαρή ενέργεια και έτσι εξισσοροπούν την κρίση της ευρωπαϊκής αγοράς”, συνεχίζει η δήλωση.

Σύμφωνα με την IHS, η Κίνα το 2013 με εγκατεστημένη ισχύ 6 GW θα γίνει ης μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών στον κόσμο. Έτσι στην Κίνα, η εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ, θα ξεπεράσει αυτή της αιολικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες!

Επίσης η Νότια Αφρική και η Ρουμανία θα αναπτύξουν τα φωτοβολταϊκά στο 2013 με γοργούς ρυθμούς. Και οι δύο χώρες ξεκινούν κυβερνητικά προγράμματα με feed-in tariffs, από σχεδόν μηδενική εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών σε αρκετές εκατοντάδες μεγαβάτ. Ετσι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IHS τα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη το 2013 εξακολουθούν να επιτρέπουν διψήφιες αποδόσεις.

Και τέλος η εποχή των μπαταριών αποθήκευσης ξεκινάει: αποθηκευτικά συστήματα και ιδιοκατανάλωση γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.