Επιπλέον τελωνειακοί δασμοί στις ΗΠΑ για ηλιακά φωτοβολταϊκά από την Κίνα

 
64 fotovoltaika Fot 330x230 Επιπλέον τελωνειακοί δασμοί στις ΗΠΑ για ηλιακά φωτοβολταϊκά από την Κίνα

Νέοι δασμοί στισ ΗΠΑ για ηλιακά κύτταρα και φωτοβολταϊκά από την Κίνα

Στις 20/03/2012 δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (DOC) μια προσωρινή ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα εισπράττονται έχτρα τελωνειακοί δασμοί για ηλιακά κύτταρα και φωτοβολταϊκά από την Κίνα.
Το θέμα είχε διασπάσει αρχικά την βιομηχανία ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ, αλλά και οι δύο πλευρές φαίνεται να αποδέχονται την απόφαση του υπουργείου. Η SolarWorld(Hillsboro, Όρεγκον), δήλωσε ότι η ρύθμιση είναι ένα σημαντικό βήμα, έτσι ώστε να υπάρξει θεμιτός ανταγωνισμός.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι κινέζοι παραγωγοί λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις 2,9% έως 4,73%. Η εφαρμογή των νέων δασμών στις ΗΠΑ έχει σκοπό να ισορροπήσει τις τιμές και να προστατεύσει την εγχώρια αγορά.
Η ρύθμιση αφορά ηλιακά κύτταρα και φωτοβολταϊκές μονάδες με  ηλιακές κυψέλες που κατασκευάζονται  στην Κίνα, αλλά όχι μονάδες που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα αλλά οι  ηλιακές κυψέλες προέρχονται από άλλη χώρα.

Ωστόσο τα μέτρα κατά των εισαγωγών από την Κίνα είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης σύγκρουσης στην παγκόσμια βιομηχανία ηλιακής ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η συνεργασία και οι διαπραγματεύσεις είναι εξίσου σημαντικές για την παγκόσμια εμπορική νομοθεσία, όπως η αποζημίωση και τα προστατευτικά μέτρα κατά του ντάμπινγκ. Πρόκειται για μια προκαταρκτική απόφαση, ενώ η τελική αντιντάμπινγκ ρύθμιση γίνεται τον Μάιο. ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισάγει το 2011 ηλιακά κύτταρα για 3,12 δισ. δολάρια από την Κίνα.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.