Δασμοί σε κινέζικα φωτοβολταϊκά προϊόντα: έκκληση της Κίνας προς την ΕΕ για διάλογο

 
kinezika solar Δασμοί σε κινέζικα φωτοβολταϊκά προϊόντα: έκκληση της Κίνας προς την ΕΕ για διάλογο

Προστατευτικοί δασμοί για κινέζικα φωτοβολταϊκά προϊόντα

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής  για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ από την Κίνα, το κινεζικό υπουργείο εμπορίου έκανε στις 9 Μαΐου έκκληση για διάλογο, τονίζοντας, ότι δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει σε μια προσεκτική απόφαση για τα φωτοβολταϊκά προϊόντα της Κίνας.

Οι δασμοί θα ισχύουν από τις 6 Ιουνίου με τη δημοσίευση της απόφασης στην επίσημη εφημερίδα της Κομισιόν και ο μέσος συντελεστής φορολόγησης θα ανέρχεται στο 47%, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τόνισαν ότι οι Βρυξέλλες είναι απαραίτητο να προχωρήσουν στην επιβολή των δασμών για την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τις κινεζικές εισαγωγές.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι μετοχές των γερμανικών εταιρειών κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ, SolarWorld, Phoenix Solar και Centrotherm σημείωσαν απότομη αύξηση, ενώ αυτές των κινέζικων όπως της Suntech είχαν μεγάλη πτώση.

Η κινεζική παραγωγή φωτοβολταϊκών στοιχείων έχει αυξηθεί μεταξύ του 2009 και 2011 τέσσερις φορές περισσότερο από την παγκόσμια ζήτηση και κατέλαβε πάνω από το 70% της ευρωπαϊκής αγοράς, με όγκο πωλήσεων που έφτασε τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011. Τα κινεζικά ηλιακά πάνελ είναι περίπου 40% φθηνότερα από αυτά των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Ωστόσο οι δασμοί θα είναι προσωρινοί, και έτσι αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο, μέχρι το τέλους του χρόνου, να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις με την Κίνα  για την επίτευξη συμφωνίας, αφού Γερμανία και Γαλλία θα επιδιώξουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους στην Κίνα και έτσι θα προσπαθήσουν σύντομα να διαπραγματευθούν μια λύση με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Εμπειρογνώμονες σε ζητήματα εμπορίου από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν στις 15 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπου προβλέπεται να στηρίξουν την απόφαση, αν και η θέση τους δεν είναι δεσμευτική. Οι Βρυξέλλες θα είναι εξαιρετικά προσεκτικές γνωρίζοντας ότι έχουν ανάγκη την Κίνα, η οποία και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους, και χρειάζονται μια καλή συνεργασία.

 
This entry was posted in ΠΑΝΕΛ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.