Με ενεργειακό deal σφραγίζεται η συμφωνία Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

 
37 ανανεωσιμες πηγες ενεργειας Fot 330χ330 Με ενεργειακό deal σφραγίζεται η συμφωνία Ελλάδας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Με ενεργειακό deal σφραγίζεται η συμφωνία Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Μία και όχι τρεις επιχειρηματικές συμφωνίες όπως αρχικά ήλπιζε η κυβέρνηση, θα επισφραγίσει τελικά σήμερα την διακρατική συμφωνία για την προώθηση των επενδύσεων που θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία αφορά μνημόνιο συνεργασίας εισηγμένου ενεργειακού ομίλου με την κρατική εταιρεία ενέργειας του Αμπού Ντάμπι και θα αφορά στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών τόσο στην Ελλάδα όσο και στα ΗΑΕ, στον τομέα της ενέργειας και σε έργα υποδομής. Άλλα δύο deals με εταιρείες του τουριστικού κλάδου και των τροφίμων βρίσκονται στα σκαριά αλλά δεν έχουν κλείσει ακόμη ώστε να ανακοινωθούν επίσημα. Ο ενεργειακός τομέας (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) όπως επίσης ο τουρισμός, τα ακίνητα και οι εταιρείες τροφίμων αποτελούν τους βασικούς επενδυτικούς στόχους για τα αραβικά κεφάλαια στην Ελλάδα και δεν αποκλείεται σε επόμενο στάδιο να υπάρξει εντονότερη κινητικότητα με άξονα τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ.

Η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ θα υπογραφεί σήμερα το πρωί στον Αστέρα Βουλιαγμένης, έναν χώρο με συμβολική σημασία για τις αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Για την εξαγορά των εγκαταστάσεων του Αστέρα έχει προκριθεί με τίμημα 400 εκατ. ευρώ η αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners, στην οποία συμμετέχουν τα κρατικά funds του Αμπού Ντάμπι, του Κουβέιτ και με μικρότερο ποσοστό η τουρκική Dogus, ενώ μόλις χθες έγινε γνωστό στο ελληνο-αραβικό συνέδριο ότι η «Four Seasons», που ελέγχεται επίσης από εταιρεία αραβικών συμφερόντων (Kingdom Holding Company), ενδιαφέρεται να αναλάβει τη διαχείριση του Αστέρα.

Η συμφωνία προστασίας και προώθησης επενδύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί με τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των ΗΑΕ στην Ελλάδα από τυχόν αλλαγές σε νόμους ή αποφάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα προσφυγής στη διεθνή διαιτησία, και ουσιαστικά θα διευκολύνει την υλοποίηση επενδύσεων. Εκ μέρους της Ελλάδας την υπογραφή του θα βάλει ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan και Επικρατείας Al Zaaber, οι οποίοι το απόγευμα αναμένεται ότι θα συναντηθούν με τον Κάρολο Παπούλια και τον Αντώνη Σαμαρά.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης των δύο κρατών εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ μετά την υπογραφή του σήμερα θα ακολουθήσει και η κύρωσή του από τη Βουλή.

Η δρομολόγηση των υπογραφών με τα ΗΑΕ λίγο καιρό αφότου η μεγάλη επένδυση ανάπλασης του Ελληνικού «κλήρωσαν» στη Lamda Development έναντι 915 εκατ. ευρώ ενδεχομένως δεν είναι άσχετη των εξελίξεων, δεδομένου ότι βασικός συνεταίρος του ομίλου Λάτση και της κινεζικής Fosun στο Ελληνικό είναι η Al Maabar International Investments Company, ο βραχίονας του κρατικού επενδυτικού οχήματος του Αμπού Ντάμπι που ειδικεύεται στην αξιοποίηση ακινήτων.

Θα υπογραφούν παράλληλα δύο μνημόνια κατανόησης (MoU) για την πολιτιστική και αθλητική συνεργασία, ένα ακόμη για θέματα άμυνας και ένα πρωτόκολλο για την άμυνα.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.