Το ομόλογο της ΔΕΗ έφερε νέο ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ

 
admie Το ομόλογο της ΔΕΗ έφερε νέο ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ

Το ομόλογο της ΔΕΗ έφερε νέο ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ

Την Παρασκευή, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα έληγε η προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της διεθνούς πρόσκλησης που έχει απευθύνει η ΔΕΗ για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Και ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί επαφές των διοικήσεων κυρίως του ΑΔΜΗΕ αλλά και της ΔΕΗ, συνεπικουρούντος και του ΤΑΙΠΕΔ, με πιθανούς υποψήφιους επενδυτές. Τα δείγματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά και μέχρι πρόσφατα γινόταν λόγος για τουλάχιστον τρεις μνηστήρες, εκ των οποίων οι δύο εταιρείες δικτύων και ένα fund, που είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να δώσουν το παρόν στο διαγωνισμό.

Η εικόνα αυτή ωστόσο φαίνεται ότι άλλαξε από την περασμένη εβδομάδα, όταν μεγάλες τράπεζες (εκ των διοργανωτών της διεθνούς ομολογιακής έκδοσης) για λογαριασμό πελάτη τους, ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για την πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Πράγματι, οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν και με αποτέλεσμα να ζητηθεί προχθές το βράδυ και επισήμως εκ μέρους μεγάλης εταιρείας από την Ευρώπη, που δραστηριοποιείται στον τομέα των δικτύων, έχει δηλαδή μεγάλη εμπειρία σε συναφή δραστηριότητα με τον ΑΔΜΗΕ που είναι και προαπαιτούμενο για συμμετοχή στο διαγωνισμό, παράταση ώστε να προλάβει να ετοιμάσει το φάκελό της και να κατέβει στο διαγωνισμό.

Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, η εξέλιξη αυτή συνδέεται ευθέως με την θετική ανταπόκριση στο ομόλογο της ΔΕΗ και το γεγονός ότι μέρος από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα διοχετευτούν για την τόνωση της ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρισμού.

Το θέμα της ρευστότητας και των κυλιόμενων χρεών που ξεκινούν από τους απλήρωτους λογαριασμούς, θυμίζουμε ότι αποτέλεσε την αφορμή για την απόσυρση της Gazprom από την πρώτη μεγάλη ενεργειακή αποκρατικοποίηση, αυτή της ΔΕΠΑ. Επιπλέον, στις επαφές που είχαν γίνει στο περιθώριο του διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, το θέμα της ρευστότητας της αγοράς είχε επίσης τεθεί από πλευράς των πιθανών αγοραστών. Πλέον η προοπτική πλήρους εξομάλυνσης της κατάστασης στην αγορά – μαζί και με τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί σε αυτήν την κατεύθυνση από την κυβέρνηση – δημιουργεί ένα σαφώς θετικότερο περιβάλλον για την αποκρατικοποίηση, γεγονός που εξηγεί και το νέο ενδιαφέρον για το διαγωνισμό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως η τελική απόφαση για να δοθεί παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ θα ληφθεί από ΔΕΗ σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.