Κινέζικο ενδιαφέρον για την εξαγορά των δικτύων μεταφοράς της ΔΕΗ

 
39 dei diktio2 330x2491 Κινέζικο ενδιαφέρον για την εξαγορά των δικτύων μεταφοράς της ΔΕΗ

Ενδιαφέρον των κινέζων για την αγορά των δικτύων μεταφοράς της ΔΕΗ

H πώληση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται η πλέον απλή περίπτωση διάθεσης περιουσιακών στοιχείων της ΔEH σε ιδιώτες αφού στην υποχρέωση για τον νομικό διαχωρισμό τους από την καθετοποιημένη ΔEH, η χώρα έχει ανταποκριθεί πλήρως με τη σύσταση δύο θυγατρικών, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΗΕ.  

Στον AΔMHE έχουν περιέλθει η κυριότητα και ο έλεγχος των δικτύων μεταφοράς (υψηλή τάση) και στον ΔEΔHE έχουν περιέλθει η κυριότητα και ο έλεγχος των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης.  Έτσι τα δίκτυα μεταφοράς αποτελούν ήδη ανεξάρτητη εταιρεία, η οποία έχει πιστοποιηθεί με βάση της απαιτήσεις της Kοινοτικής Oδηγίας για το τρίτο ενεργειακό πακέτο από τη PAE και από την Eυρωπαϊκή Eνωση προ δύο εβδομάδων. 

Παράλληλα έχει εκδηλωθεί επισήμως προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές κινεζικό ενδιαφέρον για την εξαγορά των δικτύων μεταφοράς, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι επαναδιατυπώθηκε τις τελευταίες ημέρες μέσω της διπλωματικής οδού. Πρόκειται για τον κινεζικό κολοσσό State Grid Corporation of China (SGCC), που αποτελεί την 8η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Kίνας, μετά την πετρελαϊκή Sinopec, με αντικείμενο την κατασκευή και τη λειτουργία ηλεκτρικών δικτύων. Iδρύθηκε το 2002 και ελέγχει πάνω από 200 χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης που εξυπηρετούν 128 εκατ. καταναλωτές.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.