Greenpeace: Η εξοικονόμηση ενέργειας ως πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης

 
6 περιβαλλον παρκο fot 330x219 Greenpeace: Η εξοικονόμηση ενέργειας ως πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης

Η εξοικονόμηση ενέργειας ως πυλώνας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης

Ο διευθυντής της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, με θέμα «Η εξοικονόμηση ενέργειας ως πυλώνας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης» μιλάει για λύσεις που σαν σκοπό έχουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Σε αυτή μας την επιστολή δε σκοπεύουμε να διαμαρτυρηθούμε για τα φορολογικά μέτρα, την απομείωση των μισθών και την ανεργία, για την «παράκαμψη» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο όνομα της προσέλκυσης πολυπόθητων επενδύσεων και για το γεγονός ότι συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές κλείνουν ουσιαστικά μια από τις λίγες δραστηριότητες στη χώρα που εν μέσω κρίσης παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη (αναφέρομαι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

Σε αυτή μας την επιστολή θα μιλήσουμε μόνο για λύσεις που αφορούν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Παρακαλώ παρακολουθήστε το συλλογισμό μας:

  • Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσής του με δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία, αλλά και στην οικονομία, λόγω της μη είσπραξης – τελικά – των προϋπολογισμένων φόρων.
  • Λόγω της διεύρυνσης της «ενεργειακής φτώχιας», οι πολίτες οδηγούνται στην αναζήτηση φτηνών εναλλακτικών λύσεων για τη θέρμανση χρησιμοποιώντας -κυριολεκτικά- ό,τι καίγεται. Το αποτέλεσμα είναι οι ανεξέλεγκτα αυξημένες συγκεντρώσεις επικίνδυνων ρύπων στην ατμόσφαιρα με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και στην εθνική οικονομία, λόγω της αντίστοιχης επιβάρυνσης του ευρύτερου συστήματος υγείας.
  • Τα σπίτια μας, τα γραφεία μας (και εδώ συνυπολογίζουμε φυσικά και τα κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα) είναι ενεργειακά «σουρωτήρια» – που κοστίζουν ακριβά τόσο στον οικογενειακό, όσο και στον κρατικό προϋπολογισμό – αφού χρειάζονται πολλαπλάσια ενέργεια ανά τετραγωνικό μέτρο για τη θέρμανσή τους, σε σχέση με αντίστοιχα π.χ. στη Δανία ή τη Φιλανδία. Περίπου μισό δις € είναι ετησίως τα χρήματα των φορολογουμένων που κατευθύνονται προς την κάλυψη ενεργειακών δαπανών σε (ενεργειακά) ακατάλληλα κτίρια του ελληνικού δημοσίου.
  • Το όποιο επίδομα θέρμανσης εστιάζει περιορισμένα και κυρίως προσωρινά στο σύμπτωμα, ενώ δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κατασπατάλησης πόρων, επιτείνοντας έτσι την αιμορραγία της οικονομίας, που κάθε χειμώνα θα επαναλαμβάνεται.
  • Αντίστοιχο πρόβλημα αναμένουμε και το καλοκαίρι κάθε χρονιάς (δροσισμός των κτιρίων) που -με δεδομένη την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ- θα υπάρξουν ανάλογες επιπτώσεις για την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Επιπλέον, για την αποφυγή black out θα απαιτείται η κατασπατάληση κεφαλαίων για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή λειτουργία ακριβών μονάδων εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων.

Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη. Στην πραγματικότητα όμως, αδιέξοδος αποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη διέξοδο και τη λύση: την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας!

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια (κατοικίες, εμπορικός και δημόσιος τομέα) μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού την εκσυγχρονίζουν και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά της, δημιουργούν βιώσιμες επενδύσεις με δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες και φυσικά περιορίζουν τις εισαγωγές πετρελαίου.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι αν επενδύατε στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, πόρους αντίστοιχους αυτών που θα κατευθυνθούν στις νέες οδικές αρτηρίες (7 δις €), τα αντίστοιχα οφέλη για την εθνική οικονομία και την κοινωνία θα ήταν πολλαπλάσια και σαφώς πιο διευρυμένα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας, σε δεκάδες διαφορετικές ειδικότητες του ευρύτερου κατασκευαστικού (μονώσεις, υαλοπίνακες, μηχανικοί κ.α.) και εγχώριου βιομηχανικού τομέα (ηλιακοί θερμοσίφωνες, λέβητες βιομάζας κ.α.), μοιρασμένες σε όλη τη χώρα, για την περίοδο 2013-2016.
  • 300.000-500.000 νοικοκυριά, περίπου το 15% του πληθυσμού δηλαδή, που θα έχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης μειώνοντας το λογαριασμό θέρμανσης και ψύξης κατά 50% ή ισοδύναμα κατά 150 εκατ. €.
  • Μείωση εισαγωγών πετρελαίου κατά 100.000-150.000 τόνους ετησίως.
  • Προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
  • Πραγματική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας.

Κύριε Στουρνάρα, σας ζητάμε να υποστηρίξετε έμπρακτα ένα ευρύ, φιλόδοξο και αποτελεσματικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των ελληνικών κτιρίων. Να ηγηθείτε της προσπάθειας ώστε να προωθηθούν οι επενδύσεις εκείνες που έχουν τη μέγιστη απόδοση για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αντίθετο ούτε με τις συμφωνίες του Μνημονίου ούτε με τις επιταγές της τρόικας ενώ επηρεάζει θετικά τους στόχους της βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, αναμένουμε με αγωνία τις άμεσες ενέργειες αρμοδιότητάς σας.

Για τυχόν τεχνικές διευκρινίσεις μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα βρείτε μια αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων με εξειδικευμένη γνώση θεμάτων ενέργειας και ισχυρή άποψη. Παρακαλώ να τα χρησιμοποιήσετε για το όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Νίκος Χαραλαμπίδης
Γενικός Διευθυντής
Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace»

 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.