Τεράστιο λάθος χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα για τα φωτοβολταϊκά η Greenpeace

 
101 prasini energia Fot 330x248 Τεράστιο λάθος χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα για τα φωτοβολταϊκά η Greenpeace

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τεράστιο λάθος σε βάρος της ανάπτυξης χαρακτηρίζει, ο κύριος Ν. Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, τα νέα μέτρα για τα φωτοβολταϊκά.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Χαραλαμπίδης τονίζει τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών για τη χώρα:

1. Τα φωτοβολταϊκά που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα σήμερα, μειώνουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων (κυρίως φυσικού αερίου) και θα φέρουν εξοικονόμηση περίπου 233 εκατ. ευρώ το 2012 (και περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ τη διετία 2013 – 2014). Από το 2013 κάθε νέο φωτοβολταϊκό που θα εγκαθίσταται μπορεί να προκαλεί μηδενική επιβάρυνση στη συνολική δαπάνη των καταναλωτών και από το 2015 σημαντική ελάφρυνση.

2. Ταυτόχρονα εν μέσω κρίσης έχουν δημιουργηθεί περίπου 25.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 8.000 είναι πλήρους απασχόλησης, γύρω από την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

3. Εργαζόμενοι, εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι στο χώρο των φωτοβολταϊκών, ενισχύουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων με τουλάχιστον 600 εκατ. € ετησίως.

Παρ’ όλη την επιβάρυνση των καταναλωτών μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και των υπόλοιπων ΑΠΕ, περίπου 290 εκ. ευρώ για το 2011 και περίπου  370 εκατ. € το 2012, τα χρήματα που θα πληρώσουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις  επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, ανέρχονται  περίπου στα 1,5 δισ ευρώ για το 2012!

Όσο για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ που έφτασε τα 280 εκατ. € στα τέλη του Ιουνίου, την ευθύνη φέρουν οι στρεβλώσεις στην αγορά της ενέργειας, αφού το μεγαλύτερο μέρος των χρήματων που πληρώνουν ο καταναλωτές για τις ΑΠΕ μέσω του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ)  πηγαίνουν στα ορυκτά καύσιμα!

Ολόκληρο το άρθρο στη www.greenpeace.gr

 

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.