Greenpeace: Πάλι οι ΑΠΕ θα πληρώσουν τα σπασμένα;

 
30 φυτα fot 330x250 Greenpeace: Πάλι οι ΑΠΕ θα πληρώσουν τα σπασμένα;

Greenpeace: Πάλι οι ΑΠΕ θα πληρώσουν τα σπασμένα;

Μέσω των νέων εξωφρενικών αυξήσεων στο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ οι καταναλωτές για άλλη μία φορά καλούνται να ρίξουν λεφτά στην μαύρη τρύπα που δημιουργούν τα ορυκτά καύσιμα. Εμείς εκ νέου αναγκαζόμαστε να υπενθυμίσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ (ονομάζεται ΕΤΜΕΑΡ) κατευθύνεται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή κυρίως τα ορυκτά καύσιμα) και όχι την πράσινη ενέργεια.

Παρ’ όλα αυτά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής όχι μόνο πολύ βολικά αφήνει να ενοχοποιηθούν οι ΑΠΕ στα μάτια των καταναλωτών. Με νέο πρόσφατο νόμο αποποιήθηκε των ευθυνών του και άφησε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο εξής να ‘βγάζει το φίδι από την τρύπα’ και να ανακοινώνει τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, γλυτώνοντας δηλαδή πολιτικό κόστος.

Αφού λοιπόν το ΥΠΕΚΑ για άλλη μία φορά ανακοινώνει ‘νύχτα’ επαχθή μέτρα, θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως στην απόφασή του να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ:

  • Οι καταναλωτές δεν καλούνται να πληρώσουν το κόστος των ΑΠΕ με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Καλούνται να πληρώσουν την αναλγησία ή / και την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εξυγιάνει την αγορά ενέργειας από τις στρεβλώσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων: το μεγαλύτερο μέρος του ΕΤΜΕΑΡ κατευθύνεται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή κυρίως τα ορυκτά καύσιμα) και όχι στις ΑΠΕ.
  • Αν η κυβέρνηση είχε ενεργήσει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της άρσης των στρεβλώσεων νωρίτερα, αυτές οι αυξήσεις θα ήταν τελείως περιττές. Η καθυστέρηση αυτή βαρύνει όλες τις κυβερνήσεις, τουλάχιστον της τελευταίας πενταετίας.
  • Φαίνεται ότι το σοβαρότερο ‘αμάρτημα’ των Ελλήνων πολιτών, είναι ότι δεν έχουν το δικό τους φορέα να ‘λομπάρει’ την κυβέρνηση. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς η κατηγορία Υψηλής Τάσης (δηλαδή οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές) απολαμβάνει συνεχώς μειώσεις, ενώ οι οικιακοί καταναλωτές υπερδιπλάσιες αυξήσεις.
  • Θα ήταν ευχής έργον η κυβέρνηση να έδειχνε έστω και στο μισό την ίδια ‘ευαισθησία’ και ‘αποφασιστικότητα’, πάνω στο θέμα της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή, που κοστίζει κάθε χρόνο στους καταναλωτές διπλάσια από το σημερινό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Ίσως έτσι είχαμε νέες επενδύσεις με υψηλό βαθμό απόδοσης, καθαρότερη ηλεκτροπαραγωγή και φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές.

Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση:

  1. Να άρει τις σοβαρότερες στρεβλώσεις και επιδοτήσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να απολαύσουν φθηνότερους λογαριασμούς χάρη στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας
  2. Να μεταστρέψει την καταστροφική πολιτική απαξίωσης των ΑΠΕ στην Ελλάδα και να προωθήσει νέες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.
  3. Να προχωρήσει ταχύτατα στη διασύνδεση των μη διασυνδεδεμένων νησιών, ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να ελαφρυνθούν οικονομικά από τα δισεκατομμύρια ευρώ που πληρώνουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για το εισαγόμενο πετρέλαιο. 
 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.