Η Ενεργειακή Επανάσταση στην Ελλάδα και η ανάπτυξη των ΑΠΕ απειλούν το λόμπι των ορυκτών καυσίμων

 
111 tree Fot 330x248 Η Ενεργειακή Επανάσταση στην Ελλάδα και η ανάπτυξη των ΑΠΕ απειλούν το λόμπι των ορυκτών καυσίμων

Oι επενδύσεις σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας, μπορούν να εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο ετησίως 75 δις €.

Σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή έκδοση της Ενεργειακής Επανάστασης, της μελέτης της Greenpeace για τον ενεργειακό τομέα, η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας, μπορούν να εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο ετησίως 75 δις €. Τα χρήματα αυτά που θα εξοικονομούνται θα επενδύονται σε βιώσιμες δραστηριότητες στο εσωτερικό, δημιουργώντας ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας και εισόδημα στις οικονομίες.

Επιπλέον, ένα τέτοιο σενάριο είναι το μόνο ρεαλιστικό για μείωση των εκπομπών CO2 στα επίπεδα που υποδεικνύει η επιστήμη για να αποτρέψουμε τις ανεξέλεγκτες κλιματικές αλλαγές.

Η σημερινή εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα επιδεινώνει την οικονομική και περιβαλλοντική κρίση και μειώνει τις προοπτικές ανάκαμψης. Πουθενά δεν είναι πιο εμφανής αυτή η πραγματικότητα από ό,τι στη χώρα μας: Εν μέσω οικονομικής κρίσης οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερες δαπάνες για να θερμάνουν τα σπίτια τους και να μετακινήσουν τα αυτοκίνητα τους. Την ίδια ώρα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αναμένεται να αυξηθούν δραματικά το 2013 εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως, αντί να αντιληφθεί την ευκαιρία, ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων για να σταματήσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ που απειλούν το ελληνικό λόμπι των ορυκτών καυσίμων. Είναι ενδεικτικό ότι οι καταναλωτές για το 2012 θα πληρώσουν υποχρεωτικά περισσότερο από 1,5 δις € μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα.

«Σήμερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: ή θα επιλέξουν τις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση και την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, ή θα βάλουν τις βάσεις για μία πιο δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση με τη σιωπηρή υποστήριξη της τρόικας ετοιμάζει νέο τσουνάμι μέτρων που έχουν στόχο να σταματήσουν την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας και να εδραιώσουν την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε ένα μοντέλο ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας και εξάπλωσης της ενεργειακής φτώχειας σε ακόμα πιο πλατειά στρώματα του πληθυσμού»,

δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Ενεργειακή Επανάσταση στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει:

  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα ήδη απασχολούν 17.000 εργαζομένους. Αν προσθέσουμε και τις επιπλέον θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από την τόνωση της οικονομίας, οι συνολικές θέσεις ξεπερνούν τις 44.000 θέσεις εργασίας.
  • Μόνο στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, δραστηριοποιούνται επίσημα περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις σε ολόκληρη της Ελλάδα.
  • Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ ξεπερνά πλέον τα 3GW (3.200 MW). Ήδη το 5% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας καλύπτεται από ΑΠΕ πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών.
  • Μέσα στο 2012 (μέχρι και τον Αύγουστο) η παραγωγή από ΑΠΕ πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών, ξεπέρασε τις 4GWh, αποτρέποντας την έκλυση περίπου 4.000.000 τόνων CO2, όσο εκπέμπει σε ένα χρόνο ένας μεγάλος λιγνιτικός σταθμός της ΔΕΗ.
  • Για κάθε 600MW νέων φωτοβολταϊκών που εγκαθίστανται εξοικονομούνται 130 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από την αποτροπή της λειτουργίας ακριβών συμβατικών μονάδων (πχ φυσικού αερίου).

Μία καθαρή ‘βιομηχανική’ επανάσταση είναι η απάντηση στην οικονομική κρίση που θα προσφέρει παράλληλα ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον για όλους μας χωρίς δυσβάσταχτες δαπάνες για θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και μεταφορές.

Πηγή:greenpeace.gr

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.