Greenpeace, Κατάρ: πόσο σημαντική είναι μια κλιματική συμφωνία;

 
22 co2 Fot 330x206 Greenpeace, Κατάρ: πόσο σημαντική είναι μια κλιματική συμφωνία;

Ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα που επιτάσσει η επιστήμη και όχι σε αυτά που επιθυμεί η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων

Στην Ντόχα του Κατάρ διεξάγεται φέτος η 18η Διάσκεψητων Ηνωμένων Εθνών (26.11. μέχρι 07.12.2012) για το Κλίμα.

Μόνο οι συνειρμοί που προκαλεί το Κατάρ ως μία από τις μεγαλύτερες πετραιλεοπαραγωγικές χώρες δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Διάσκεψη δεν έχει κανένα πολιτικό νόημα; Φυσικά και όχι.

Στην Ντόχα πρέπει να επιτευχθούν σημαντικές πολιτικές συμφωνίες για το μέλλον του πλανήτη. Πέρα από τις λεπτομέρειες, όλα συνοψίζονται σε τρία σημεία:

  • Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα που επιτάσσει η επιστήμη και όχι σε αυτά που επιθυμεί η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
  • Συμφωνία για συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο και μετά το 2012, δηλαδή για την περίοδο 2013 – 2017.
  • Χρηματοδότηση του ‘ταμείου’ (Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα) που σήμερα είναι άδειο και που υποτίθεται ότι θα στηρίξει δράσεις για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι με τα σημερινά πολιτικά προβλήματα (οικονομική κρίση, πολιτική αστάθεια, συγκρούσεις) που απασχολούν τη χώρα μας, μία κλιματική συμφωνία είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι πλέον ένα πρόβλημα του μέλλοντος, αλλά κάτι που κοστίζει τώρα ανθρώπινες ζωές και δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο τυφώνας Sandy και οι καταστροφικές πλημμύρες σε κάθε γωνία του πλανήτη στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες άτομα και κατέστρεψαν τις περιουσίες εκατομμυρίων ανθρώπων. Αντίστοιχα, ξηρασίες απειλούν τη διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων και οξύνουν τις συγκρούσεις γύρω από το νερό και την τροφή.

Και δυστυχώς έχουμε λίγο, πάρα πολύ λίγο χρόνο για να σταματήσουμε μία μη-αναστρέψιμη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μία καλή συμφωνία για το κλίμα, επομένως, δεν θα προστατεύσει μόνο 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους πάνω σε αυτόν τον πλανήτη σήμερα αλλά και τις επόμενες γενιές. Θα στείλει επίσης το μήνυμα για νέες επενδύσεις σε τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, τεχνολογίες με μεγαλύτερη ένταση εργασίας από ό,τι οι συμβατικές (που δημιουργούν δηλαδή περισσότερες θέσεις εργασίας για κάθε ευρώ που επενδύεται).

Αυτές τις επενδύσεις χρειάζεται η χώρα μας, που ήδη προσφέρουν εργασία σε περισσότερους από 50.000 πολίτες και συμβάλλουν σχεδόν στο 1% του ΑΕΠ της χώρας. Θα περίμενε εύλογα κανείς, η συνάντηση στην Ντόχα να είναι υψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου. Δυστυχώς, σύμφωνα με πληροφορίες της greenpeace.gr, δεν θα παρευρεθεί κανείς, εκτός από την Πρέσβη της χώρας στο Κατάρ.

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.