Ξεκινούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου τηλεθέρμανσης στην Φλώρινα

 
26 thermansi fot 330x248 Ξεκινούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου τηλεθέρμανσης στην Φλώρινα

Τηλεθέρμανση

Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου κατασκευής υποδομών τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα μετά και την εκταμίευση της προκαταβολής 28 εκατ. ευρώ.

«Η διοίκηση του δήμου κατάφερε και πήρε την προκαταβολή την 31η Δεκεμβρίου και έτσι το έργο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους κατοίκους, θα ξεκινήσει δίχως καθυστερήσεις» όπως επισημαίνε  ο δήμαρχος Φλώρινας, Ιωάννης Βοσκόπουλος, σε συνέντευξή του στρην ημερησία, τονίζοντας πως «για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, σε επόμενη φάση πρέπει να δημοπρατηθεί το έργο. Η τηλεθέρμανση είναι απαραίτητη για τους κατοίκους της Φλώρινας, καθώς υπόσχεται έως 60% οικονομία στα έξοδα κατανάλωσης και μεγάλη αποσυμφόρηση στην ατμόσφαιρα από τα σωματίδια, καθώς δεν θα χρειάζεται να καίνε άλλο οι κάτοικοι ξύλα, πετρέλαιο και πέλλετ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της τηλεθέρμανσης για την ακριτική πόλη ανέρχεται σε 86,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Θα κατασκευαστούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη μεταφορά και διανομή θερμικής ενέργειας, για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ζεστού νερού των κατοίκων της πόλης της Φλώρινας. Το έργο της τηλεθέρμανσης Φλώρινας, θα ανακτά την απορριπτόμενη θερμότητα της ηλεκτροπαραγωγικής διαδικασίας στον ατμοηλεκτρικό σταθμό ΑΗΣ/ΔΕΗ Μελίτης της ΔΕΗ, με σκοπό τη διάθεση της θερμότητας αυτής για αστική χρήση (θέρμανση χώρων και παρασκευή θερμού νερού χρήσης) στην πόλη της Φλώρινας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να κατασκευαστούν οι απαραίτητες μετατροπές στον ΑΗΣ/ΔΕΗ Μελίτης για σύνδεση με το δίκτυο τηλεθέρμανσης Φλώρινας, ο κύριος αγωγός μεταφοράς μήκους 15,7 χιλιομέτρων, δίκτυο διανομής εντός της πόλης μήκους 52,3 χλμ, 3 κύρια αντλιοστάσια, 2 λέβητες και 2.534 θερμικοί υποσταθμοί για την πόλη της Φλώρινας.

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015, ενώ δικαιούχος θα είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Φλώρινας (ΔΕΥΑΦ).

Τι είναι η τηλεθέρμανση;

Τηλεθέρμανση ορίζεται η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες, συνήθως σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αρκετά μακριά από το χώρο κατανάλωσης. Είναι δηλαδή η θέρμανση των κτιρίων μιας πόλης ή ενός τμήματος της πόλης από κεντρικό καυστήρα και όχι από ατομικούς. Η θέρμανση του νερού γίνεται με την καύση αερίου, πετρελαίου ή γαιανθράκων σε ένα εργοστάσιο παραγωγής κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας και συμπληρωματικά θερμικής ή αντίστροφα. Η θερμότητα, η οποία απαιτείται για τη θέρμανση του νερού της τηλεθέρμανσης, προέρχεται από τον ατμό που χρησιμοποιείται στο εργοστασίο και ειδικότερα από το τέλος της διαδικασίας.

Ο ατμός έχει μια θερμοκρασία 120οC – 140οC. Με τον θερμό αυτόν ατμό θερμαίνεται το νερό που χρησιμοποιείται στην τηλεθέρμανση, περνώντας οι σωλήνες, με τους οποίους μεταφέρεται, δίπλα από τον ατμό – δηλαδή σε έναν εναλλάκτη θερμότητας. Στην αρχή της παροχής, το νερό έχει θερμοκρασία 100οC και στην επιστροφή 20ο – 40οC. H πρώτη μικρού μεγέθους εγκατάσταση τηλεθέρμανσης στην Ελλάδα ξεκίνησε στην Πτολεμαΐδα το 1960, θερμαίνοντας τον οικισμό της ΔΕΗ στο προάστιο Εορδαίας από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Σήμερα εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης διαθέτουν οι πόλεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμύνταιου, Φιλώτα και Μεγαλόπολης που αξιοποιούν το θερμικό φορτίο των γειτονικών θερμοηλεκτρικών σταθμών.

Τα πλεονεκτήματα της τηλεθέρμανσης σύμφωνα με το άρθρο της ιμερησίας 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα πλεονεκτήματα της τηλεθέρμανσης για τους κατοίκους της περιοχής της Φλώρινας και για το περιβάλλον είναι:

Ι. Θα γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση της καύσιμης ύλης, του αερίου, του πετρελαίου ή των γαιανθράκων, γιατί υπάρχει συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Είναι δεδομένο πλέον, ότι με την Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής και Θερμικής ενέργειας, επιτυγχάνεται αυξημένη οικονομική ανταποδοτικότητα ενός ενεργειακού κέντρου. Επίσης η καύσιμη ύλη είναι κάτι το μη ανανεώσιμο και για αυτό πρέπει να κάνουμε όσο είναι δυνατόν οικονομία.

ΙΙ. Θα μπορεί να απεξαρτηθεί η χώρα μας από το πετρέλαιο, μειώνοντας τη ζήτηση σε σημαντικό βαθμό.

ΙΙΙ. Θα υπάρξει σημαντική μείωση του κόστους της θέρμανσης.

IV. Σημαντικά είναι τα οφέλη και για το περιβάλλον, καθώς θα μειωθούν οι ρύποι του αέρα, όπως καπνός και οξείδια του θείου (SOx). Αυτό θα συμβαίνει γιατί δε θα υπάρχουν ατομικοί καυστήρες στο κάθε σπίτι ή στη κάθε πολυκατοικία, που θα λειτουργούν με πετρέλαιο.

V. Επιπλέον ένα σημαντικό μειονέκτημα, το οποίο είναι άξιο αναφοράς, είναι ότι το κόστος για τους κατοίκους και τους δήμους, όπου θα εξαπλωθει το δίκτυο, θα είναι μεγάλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει να επιχορηγεί τέτοια έργα, όπως παλιότερα είχε συμβεί με τις πόλεις της Πτολεμαϊδας και της Κοζάνης.

πηγή:imerisia.gr

Τα μειονεκτήματα της τηλεθέρμανσης σύμφωνα με το sunblog:

Αφού ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα και αγνοούνται οι ανανεώσιμες πηγές, οι συνέπειες για το Περιβάλλον εξακολουθούν να είναι άσχημες, το κόστος της ενέργειας συνεχίζει να είναι υψηλό τόσο οικονομικά, όσο και κλιματολογικά.

Σωστά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει να επιχορηγεί τέτοια έργα. Καλό θα ήταν λοιπόν πρίν την υλοποίηση του έργου, η αναζήτηση νέων ανανεώσιμων λύσεων.

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.