Δεύτερη παγκοσμίως στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με 5 γιγαβάτ η Ιαπωνία

 
7 fot solar1 330x220 Δεύτερη παγκοσμίως στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με 5 γιγαβάτ η Ιαπωνία

H ιαπωνική αγορά φωτοβολταϊκών σε θεαματική άνοδο

Η ιαπωνική αγορά φωτοβολταϊκών στοχεύει το 2013 να αυξηθεί κατά 120%. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της IMS  Research (Γουέλινγκμπρα, Ηνωμένο Βασίλειο), πλέον θυγατρική της IHS Inc (Englewood, Κολοράντο, ΗΠΑ), φέτος στην Ιαπωνία, πρόκειται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά με ισχύ περισσότερη από 5 γιγαβάτ (GW).

Η αγορά ηλιακής ενέργειας στην Ιαπωνία βιώνει σήμερα μια εκρηκτική εξέλιξη, επειδή η χώρα έχει την πιο ελκυστική feed-in tariff για την ηλιακή ενέργεια. Κατά το πρώτο τρίμηνο η επέκταση των φωτοβολταϊκών έργων ξεπερνάει το ένα γιγαβάτ και μέχρι το τέλους του χρόνου θα φτάσει τα 5 GW. Σύμφωνα με την έκθεση «The PV Market in Japan» της IHS η Ιαπωνία στο 2013 θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών στον κόσμο μετά την Κίνα, αφού θα ξεπεράσει Γερμανία, Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Ιαπωνία η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά, επί του παρόντος επιδοτείται με περίπου 0,34 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ πρόκειται να μειωθεί 10% από τις 01.04.2013. “Η ιαπωνική feed-in tariff είναι η πιο ελκυστική στον κόσμο, με μεγάλη διαφορά. Είναι ίσως πολύ γενναιόδωρη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερθέρμανση της αγοράς “, δήλωσε ο Ash Sharma, Αναλυτής της IHS.

Η Ιαπωνία έχει προσπαθήσει να προσελκύσει ξένες κατασκευάστριες εταιρείες φωτοβολταϊκών, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της γρηγορότερα και να αυξήσει τον αριθμό των εγκαταστάσεων. Ωστόσο η προσέγγιση της ιαπωνικής αγοράς είναι δύσκολη, αφού οι Ιάπωνες πελάτες θέλουν ιαπωνικές μονάδες, όπως η μελέτη λέει.

Αρκετές κατασκευάστριες φωτοβολταϊκών μονάδων από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξυπηρετούν σήμερα την ιαπωνική αγορά, αλλά είναι ακόμη μειοψηφία.

“Για τους αλλοδαπούς κατασκευαστές μετατροπέων, είναι ακόμα πολύ δύσκολες οι συνθήκες για την εξυπηρέτηση αυτής της αγοράς: Οι αυστηροί κανόνες της ιαπωνικής πιστοποίησης JET καθορίζουν, ότι τα προϊόντα πρέπει να μετατραπούν ανάλογα πριν μπούν στην ιαπωνική αγορά. Ως εκ τούτου, επί του παρόντος στην Ιαπωνία υπάρχει έλλειψη προσφοράς για μετατροπείς”, τονίζει η έκθεση.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΠΑΡΚΑ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.