Πιέσεις τρόικας προς το ΥΠΕΚΑ για το κούρεμα των υφιστάμενων εγγυημμένων τιμών των φωτοβολταϊκών

 
3 ενεργεια οικονομια fot 330x220 Πιέσεις τρόικας προς το ΥΠΕΚΑ για το κούρεμα των υφιστάμενων εγγυημμένων τιμών των φωτοβολταϊκών

Η αντιμετώπιση του ελλείμματος ΛΑΓΗΕ, βασικό θέμα συζήτησης της Τρόικα με το ΥΠΕΚΑ

Πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στην αγορά ηλεκτρισμού άσκησε η τρόικα, στις επαφές που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου, την περασμένη εβδομάδα.

Η τρόικα πιέζει για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, και για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ. Ο υφυπουργός τόνισε ότι τα νέα μέτρα του νομοσχεδίου αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στις επόμενες ημέρες και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, όπου το υπουργείο αναμένει τις τελικές προτάσεις των τραπεζών για το ύψος του «κουρέματος».

Οι τράπεζες προτείνουν κλιμακωτές μειώσεις με κριτήριο την περίοδο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού από το 2009 έως το 2013, το κόστος της επένδυσης, το ύψος της εγγυημένης τιμής που ίσχυε όταν συνδέθηκε με το σύστημα και τον χρόνο απόσβεσης. Οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 5% για φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν το 2009 και το κόστος κατασκευής ήταν υψηλό μέχρι και 30% για φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν το 2013 με χαμηλό κόστος κατασκευής. Η μείωση στις «ταρίφες» των φωτοβολταϊκών θα συνδυασθεί με την επιμήκυνση της σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ κατά τρία χρόνια αλλά και με επιμήκυνση των τραπεζικών δανείων.

 
This entry was posted in ΝΟΜΟΙ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.