Καταστροφικό για τους παραγωγούς το νέο σχέδιο κουρέματος στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών

 
3 euro fot sunblog 330x248 Καταστροφικό για τους παραγωγούς το νέο σχέδιο κουρέματος στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών

Καταστροφικό για τους παραγωγούς το νέο σχέδιο κουρέματος στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών

«Κούρεμα» στις ταρίφες των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών κατά 45% μέσο όρο και 10% για τις υπόλοιπες πράσινες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρότεινε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου στην συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των φορέων ΑΠΕ (ΣΠΕΦ, ΣΕΦ και ΠΑΣΥΦ).

Το κούρεμα θα γίνει με νέα συμβόλαια και η νέα τιμή θα προκύψει για την κάθε κατηγορία, αφού πρώτα εξεταστούν όλες οι παράμετροι όπως: ο χρόνος εγκατάστασης του σταθμού και το κόστος του εξοπλισμού, η επιδότηση η όχι από τον αναπτυξιακό κτλ. Σταθμοί που έχουν επιδοτηθεί από τον αναπτυξιακό θα υποστούν και το υψηλότερο κούρεμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, παρόλα τα μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ θα φτάσει τέλος του 2014 στα 700 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 1.157 εκατ. ευρώ που εκτιμούσε ο λειτουργός ενέργειας προ της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ. Εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα το έλλειμμα θα έφτανε τα 2,7 δις. Ευρώ ισχυρίζεται το υπουργείο.

Αρχές Αυγούστου θα πρέπει οι φορείς να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους επί του βασικού σχεδίου που παρουσίασε χθες ο κ.Παπαγεωργίου και τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη η τελική ρύθμιση.

Τα νέα μέτρα θα είναι καταστροφικά για τους παραγωγούς που επένδυσαν τόσα χρήματα σε ένα τόσο αναξιόπιστο και αναποτελεσματικό κράτος το οποίο τώρα με τα νέα μέτρα φροντίζει μόνο να εξασφαλίσει τις τράπεζες. Η συζήτηση για το «κούρεμα» στις ταρίφες των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών είχε γίνει προ μηνών  μεταξύ τραπεζών και υπουργείου και είχε εν μέρη συμφωνηθεί. Έτσι η τράπεζες δεν θα χάσουν τίποτα από τα χρήματα τους απεναντίας θα αυξήσουν τα κέρδη τους γιατί θα υπάρξει επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής κατά 5-7 χρόνια με ίσος μικρή ή καθόλου μείωση του επιτοκίου. Αυτό αποτελεί την  ιδανικότερη λύση για τις τράπεζες και την χειρότερη για τους παραγωγούς.

Τα νέα μέτρα εάν ληφθούν όπως αναφέρθηκαν χθες στην συζήτηση θα αποδείξουν για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει κανείς να εμπιστεύεται το Ελληνικό κράτος και τα συμβόλαια που υπογράφει μαζί του, γιατί είναι αναξιόπιστο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να τα ακυρώσει.  Ας μην ζητάει λοιπόν από τους πολίτες να δείξουν αξιοπιστία, το παράδειγμα αξιοπιστίας πρέπει να το δίνει πρώτα η ηγεσία.  

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.