Oι 7.000 παραγωγοί ενέργειας φωτοβολταϊκών πρέπει να αντιδράσουν οργανωμένα και δυναμικά

 
1 πρασινη ενεργεια fot 220x200 Oι 7.000 παραγωγοί ενέργειας φωτοβολταϊκών πρέπει να αντιδράσουν οργανωμένα και δυναμικά

Oι 7.000 παραγωγοί ενέργειας φωτοβολταϊκών πρέπει να αντιδράσουν οργανωμένα και δυναμικά

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των φωτοβολταϊκών σήμανε η ώρα να αντιδράσουν όλοι οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά,  οργανωμένα και δυναμικά. Το υπουργείο προγραμματίζει να ακυρώσει τις σύμβασεις πάνω στιs οποίεs χιλιάδες μικροεπενδυτές είχαν στηρίξει τις οικονομίες τους και την ελπίδα για κάτι καλύτερο και για οικονομικά κέρδη, με το ίδιο δικαίωμα κάθε επιχείρησηs που διαθέτει ένα κεφάλαιο από 200.000 € μέχρι 500.000€. Το φωτοβολταϊκό πάρκο αποτελεί μια επένδυση όπως όλες που σκοπό έχει το κέρδος, δεν πρόκειται για φιλανθρωπικό ίδρυμα. Aς μην ξεχνάμε ότι ο τρόπος που έγινε η όλη διαχείριση της κρίσης στον χώρο της ενέργειας(εσκεμμένα), κατόρθωσε να στρέψει την κοινή γνώμη όλων των πολιτών ενάντια στους παραγωγούς επενδυτές φωτοβολταϊκών, παρουσιάζοντάς τους σαν τους τυχάρπαστους που αποκομίζουν τεράστια κέρδη εις βάρος της κοινωνίας(μέσου του ΕΤΜΕΑΡ). Δενπαράγουν φθηνό ρεύμα με εισαγόμενη καύσιμη ύλη όπως το φυσικό αέριο, γιατί στα εισαγόμενα καύσιμα (φυσικό αέριο) οφείλεται το μισό και πάνω έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (Μελέτη ΙΕΝΕ).

Ήδη τα κέρδη των φωτοβολταϊκών έχουν εξανεμισθεί από την έκτακτη εισφορά, τώρα με το νέο κούρεμα θα χαθούν και περιουσίες. Το υπουργείο με το κούρεμα στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών φροντίζει να εξασφαλιστούν οι τράπεζες και αδιαφορεί παντελώς για τoν κάθε παραγωγό επενδυτή. Δεν ευθύνεται ο παραγωγός για την ανικανότητα της ηγεσίας εδώ και χρόνια να διαχειριστεί την βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Από καιρό οι σύλλογοι των φωτοβολταϊκών μιλούσαν για τις στρεβλώσεις στην διαχείριση του ειδικού λογαριασμού αλλά η ηγεσία αδιαφορούσε και φρόντιζε τα συμφέροντα κάποιoν. Τώρα με την εύκολη λύση του κουρέματος πάει να καταστρέψει 7.000 επενδυτές. Πήρε ότι μπόρεσε να πάρει από αυτούς: τα ιδία κεφάλαια, τις υποθήκες και την δέσμευση τους στις τράπεζες, την εξασφάλιση για 2-3 χρόνια χιλιάδων θέσεων εργασίας και τώρα αποφάσισε να τους εξαφανίσει. Δεν τους χρειάζεται άλλο, απεναντίας οι μικροπαραγωγοί ενέργειας δημιουργούν προβλήματα σε κάποιους «έτερους ημέτερους» μεγαλοπαραγωγούς  ενέργειας Αιολικά-ΣΗΘΥΑ.

Η αντίδραση πρέπει να είναι συνολική. Είναι καιρός να ενωθούν όλοι οι σύλλογοι και οργανώσεις φωτοβολταϊκών κάτω από μια “Πανελλαδική Oμοσπονδία Φωτοβολταϊκών” με μια κοινή φωνή για να μπορέσουν να αντιστρέψουν τις τρέχουσες άσχημες καταστάσεις του κλάδου. Η εξυγίανση στον χώρο των ΑΠΕ δεν γίνεται μόνο μονομερώς με τους φωτοβολταϊκούς, δεν ευθύνονται μόνο τα φωτοβολταϊκά για τα ελλείμματα. Η διάσπαση του ΔΕΣΜΗΕ σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ ίσος κρύβει και την πηγή του κακού.

Δεν πρέπει να σπάσουν τα συμβόλαια, είναι το μόνο που έχουν στα χέρια τους οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά, εάν χαθεί και αυτό τότε έχουν τελειώσει. Ας μην ελπίζουν στην επιμήκυνση της νέας σύμβασης και τις γελοίες υποσχέσεις του υπουργείου, η επιμήκυνση είναι μόνο καλή για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για να πάρουν με το παραπάνω τα χρήματά τους(Η επιμήκυνση του δανείου σημαίνει επιπλέον χρήματα για την τράπεζα). Η νέα σύμβαση για τους παραγωγούς μπορεί να είναι 25 χρόνια αλλά ποιος τους εξασφαλίζει ότι δεν θα σπάσει πάλι σε 2-3 χρόνια ή δεν θα κουρευτεί επιπλέον;

Το καλύτερο που πρέπει να γίνει αυτή την στιγμή και πολύ γρήγορα είναι η ΕΝΩΣΗ όλων των συλλόγων σε ΕΝΑN Πανελλαδικό Σύλλογο για αντίδραση με ενωμένη ισχυρή φωνή. Δεν χρειάζεται ο κάθε νομός και η κάθε κατηγορία έναν δικό της σύλλογο. Όλoι οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών στην Μακεδονία ή την Κρήτη, την Θεσσαλία ή την Ήπειρο έχουν τα ίδια προβλήματα και τα ίδια δικαιώματα.

Γαλάνης Ιωάννης

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχόλια στο άρθρο: Oι 7.000 παραγωγοί ενέργειας φωτοβολταϊκών πρέπει να αντιδράσουν οργανωμένα και δυναμικά

  1. Menelaos says:

    Μόνο εάν είμαστε ενωμένοι μπορεί να ακουστεί η φωνή μας. Παρακαλούμε τους ΣΠΕΦ και ΠΑΣΥΦ να ξεκινήσουν τις διακασίες ένωσης.