Σε κάθε “γειτονιά” και ένας σύλλογος Φωτοβολταϊκών!

 
8 στεγη 330x200 Σε κάθε “γειτονιά” και ένας σύλλογος Φωτοβολταϊκών!

Σε κάθε “γειτονιά” και ένας σύλλογος Φωτοβολταϊκών!

Τον τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της ίδρυσης ενός συλλόγου Φωτοβολταϊκών τείνει να πάρει την μορφή επιδημίας. Κάθε περιφέρεια, κάθε νομός, κάθε διαμέρισμα! ιδρύει και ένα σύλλογο φωτοβολταϊκών.

Το ερώτημα είναι: Ποιό το όφελος όλων αυτών των συλλόγων? Έχουν οι παραγωγοί της   Μακεδονία άλλα συμφέροντα από αυτούς της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου ή της Αττικής; Γιατί αυτός ο διαχωρισμός; Η εμφάνιση όλων αυτών των συλλόγων στα μέσα ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό με τον κάθε έναν απ’ αυτούς να παρουσιάζεται σαν κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο δεν βοηθάει κανέναν. Το να λέμε ότι τα δικά μας Φωτοβολταϊκά δεν δημιουργούν έλλειμμα, αλλά μόνο του γείτονα δεν τιμά κανέναν. Και το χειρότερο η άποψη του κάθε μικρού ασήμαντου συλλόγου δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψην από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.  Αυτό το αποδεικνύει και η συμπεριφορά του υπουργείου, όταν σε κάθε κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον των φωτοβολταϊκών, δεν καλεί όλους αυτούς.

Το Σεπτέμβριο σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει οι φορείς του κάθε κλάδου ΑΠΕ να καταθέσουν τις τελικές προτάσεις τους για τα νέα μέτρα και το κούρεμα των τιμών των υπογεγραμμένων συμβάσεων. Τους αιολικούς αντιπροσωπεύει ένας σύλλογος. ο ΕΛΕΤΕΑΝ , τα υδροηλεκτρικά ο ΕΣΜΥΕ, την βιομάζα ο ΕΛΛΕΒΙΟΜ, και τα φωτοβολταϊκά ποιός; Οι 50 σύλλογοι της κάθε γειτονιάς; Σίγουρα όχι. Ας μην διαμαρτύρονται λοιπόν κάποιοι ότι δεν τους κάλεσε το υπουργείο. Το υπουργείο καλεί, πολύ σωστά, έναν αντιπρόσωπο του κάθε κλάδου και πάλι καλά που μάλιστα στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών καλεί τρείς, τον ΣΠΕΦ, τον ΣΕΦ και τον ΠΑΣΥΦ που έχουν εδραιωθεί εδώ και χρόνια στο χώρο.

Είναι η δίψα για εξουσία και προβολή ένα ισχυρό κίνητρο για την κατάσταση αυτή;  Ο κίνδυνος να καταστραφεί ένας ολόκληρος κλάδος είναι πολύ κοντά και οι σύλλογοι ακόμη δεν τον έχουν αντιληφθεί. Οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, τα δεδομένα άλλαξαν και ήρθε η ώρα οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά να απαιτήσουν την δημιουργία ενός ισχυρού συλλόγου που θα τους αντιπροσωπεύει αμερόληπτα και δυναμικά για την αντιμετώπιση των νέων μέτρων και αποφάσεων που πρόκειται σύντομα να  συζητηθούν με το υπουργείο.

Ένας ισχυρός ενωμένος σύλλογος μπορεί να αντιπροσωπεύει όλες τις κατηγορίες των παραγωγών και να διεκδικεί τόσο τα κοινά αιτήματα και συμφέροντα όσο και κάποια ειδικά αιτήματα, όπως αυτά των αγροτικών φωτοβολταϊκών και των οικιακών.

Μόνο με ένα ενιαίο δυνατό σχήμα μπορούν οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους και να ανατρέψουν τις αδικίες που προέρχονται από τους ισχυρούς των ΑΠΕ .  Για παράδειγμα όχι μόνο 10% κούρεμα για τις υπόλοιπες ΑΠΕ και 45%-60% για τα φωτοβολταϊκά, ποσοστό που θα οδηγήσει τους παραγωγούς των φωτοβολταϊκών στη χρεωκοπία.

sunblog.gr
Γαλάνης Ιωάννης

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΑΡΚΑ, ΣΚΕΠΕΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχόλια στο άρθρο: Σε κάθε “γειτονιά” και ένας σύλλογος Φωτοβολταϊκών!

  1. Menelaos says:

    Η δίψα για εξουσία μας καταντησε σ αυτό το χάλι!