Μεγάλη συμμετοχή Φ/Β παραγωγών αναμένεται στην διαμαρτυρία της Τετάρτης για τις πληρωμές στο ΥΠΕΚΑ

 
15 spef 330χ200 Μεγάλη συμμετοχή Φ/Β παραγωγών αναμένεται στην διαμαρτυρία της Τετάρτης για τις πληρωμές στο ΥΠΕΚΑ

Μεγάλη συμμετοχή Φ/Β παραγωγών αναμένεται στην διαμαρτυρία της Τετάρτης για τις πληρωμές στο ΥΠΕΚΑ

Σε συνέχεια του  καλέσματος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολτααϊκά (ΣΠΕΦ) για συστράτευση όλων των ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά και δυναμική κάθοδο για διαμαρτυρία στο ΥΠΕΚΑ (Λ. Μεσογείων 119, Αθήνα) την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 14.00 μμ, για το φλέγον θέμα των πληρωμών, η συμμετοχή αναμένεται μεγάλη.  Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΕΣΑΦ) και ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ) εξέφρασαν την στήριξη και ενεργό συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Υπενθυμίζεται πως οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φ/Β υφίστανται  καθυστερήσεις στις πληρωμές της παραγωγής τους από τον ΛΑΓΗΕ που φθάνουν τους 7 – 8 μήνες.  Οι καθυστερήσεις μάλιστα αυτές, όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, αναίτια επιχειρείται τους τελευταίους μήνες να αυξηθούν, την στιγμή μάλιστα που ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ του Λειτουργού από πέρυσι δεν παράγει κανένα νέο έλλειμμα.

Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο, αφού οι παραγωγοί καλούνται κάθε μήνα να αποδώσουν στο Κράτος ΦΠΑ για τα τιμολόγια που υποχρεωτικά εκδίδουν, χωρίς όμως να έχουν εισπράξει ούτε ευρώ.  Επιπλέον ο ΛΑΓΗΕ τους ζητά φορολογική ενημερότητα για την συμμετοχή τους στις οποτεδήποτε πληρωμές, την οποία εύλογα οι παραγωγοί αδυνατούν να εκδώσουν.  Το Υπ. Οικονομικών και το ΥΠΕΚΑ έχουν από πέρυσι υποσχεθεί τον συμψηφισμό του ΦΠΑ στην Εφορία με τα οφειλόμενα από ΛΑΓΗΕ (μέτοχος του οποίου είναι 100% το Ελληνικό Δημόσιο) αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει το παραμικρό όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, καταγγέλλοντας εμπαιγμό.

Τέλος οι επιφορτισμένοι με σημαντικά δάνεια παραγωγοί αντιμετωπίζουν καθημερινά την δαμόκλειο σπάθη των τραπεζών, οι οποίες αν και έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με φθηνό δημόσιο χρήμα, αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόβλημα, χρεώνοντας ληστρικά επιτόκια και υπερημερίες.   Οι παραγωγοί έχουν εδώ και ενάμιση χρόνο ζητήσει από την Κυβέρνηση την συμμετοχή των δανειστριών τραπεζών με γενναίες μειώσεις επιτοκίων στο πρόβλημα, σε συνέχεια και της οριζόντιας εισφοράς 25 – 42% επί του τζίρου που τους επιβλήθηκε με τον ν, 4093.  Μέχρι σήμερα δεν έχουν όμως δει το παραμικρό.

Οι παραγωγοί στην διαμαρτυρία στο ΥΠΕΚΑ της Τετάρτης ζητούν:

- Την άμεση εξόφληση της περυσινής παραγωγής Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2013

- Την στο εξής συγκράτηση των καθυστερήσεων των πληρωμών στην αντιστοιχούσα στο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ λογιστική υπερημερία των 4 μηνών και όχι των 7 – 8 που αναίτια υφίστανται τώρα, χρηματοδοτώντας έτσι τα ελλείμματα άλλων.

- Την άμεση δυνατότητα συμψηφισμού του ΦΠΑ των τιμολογίων τους με τα οφειλόμενα από ΛΑΓΗΕ και την απρόσκοπτη λήψη φορολογικής ενημερότητας.

- Την άμεσα συμμετοχή των δανειστριών τραπεζών στο πρόβλημα με γενναίες μειώσεις επιτοκίων.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.