“Μικροί” και στέγες οι κερδισμένοι στο κούρεμα των φωτοβολταϊκών

 
1 Πάρκο par megalo parko 330x220 Μικροί και στέγες οι κερδισμένοι στο κούρεμα των φωτοβολταϊκών

"Μικροί" και στέγες οι κερδισμένοι στο κούρεμα των φωτοβολταϊκών

Εκτός της ρύθμισης για κούρεμα των αποδόσεων που απολαμβάνουν θα μείνουν τα οικιακά φωτοβολταϊκά ενώ οι χαμηλότερες μειώσεις έχει αποφασιστεί να γίνουν στα μικρά πάρκα. Αυτό διαμηνύουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΚΑ στο Capital.gr υπογραμμίζοντας ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην πειραχτούν καθόλου τα φωτοβολταϊκά του ειδικού προγράμματος για τις στέγες των σπιτιών.

Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ αφορά πάνω από 35 χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν εγκαταστήσει στις στέγες των σπιτιών τους φωτοβολταϊκά ισχύος 352MW, τα οποία αυτή τη στιγμή πληρώνονται κατά μέσο όρο με 538 ευρώ η μεγαβατώρα. Αν και η ταρίφα αυτή είναι υψηλή, το μέγεθος των εγκαταστάσεων αυτών είναι εξαιρετικά μικρό (10KW) και οι ιδιοκτήτες σε καμία περίπτωση δεν έχουν αντιμετωπιστεί ή θεωρούνται επαγγελματίες.

Άλλωστε όπως όλα δείχνουν στην περίφημη διαδικασία του κουρέματος των αποδόσεων που απολαμβάνουν οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών προκειμένου να καταστεί βιώσιμος ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, το μέγεθος ενός έργου θα αποτελέσει ένα από τα κριτήρια για την παραμετροποίηση: ξεκινώντας από τα λεγόμενα 100άρια (πάρκα των 100 KW) η μείωση της ταρίφας θα είναι η μικρότερη και θα κλιμακώνεται προς τα πάνω ανάλογα και με τα άλλα κριτήρια που θα τεθούν (πχ ύψος της επιδοτούμενης τιμής, χρόνος εγκατάστασης, ύπαρξη επιδοτήσεων, κόστος εξοπλισμού κλπ).

Οι ίδιες πηγές, δεν αποκλείουν ειδικά για την κατηγορία αυτή είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και άλλα κίνητρα ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τη μείωση.

Θυμίζουμε ότι στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας με τους εκπροσώπους της αγοράς, το ΥΠΕΚΑ είχε κάνει λόγο για μεσοσταθμικό κούρεμα της τάξης του 40%, το οποίο όμως θα ξεκινά από το 30% ή και χαμηλότερα για να φτάσει μέχρι και το 60%.

Η απόφαση πάντως για την εφαρμογή μιας συμφωνίας για την αναπροσαρμογή προς τα κάτω των υφιστάμενων τιμών που απολαμβάνουν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε πιέζει και η τρόικα, η οποία έβαλε και σχετική αναφορά στο τελευταίο αναθεωρημένο κείμενο του προγράμματος προσαρμογής. Βάσει αυτού, οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί και να τεθούν σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο.

Το ΥΠΕΚΑ από την πλευρά του έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους φορείς της αγοράς και αναμένει τις προτάσεις τους την επόμενη εβδομάδα, ούτως ώστε να καταλήξει στις τελικές αποφάσεις και να ολοκληρώσει την παραμετροποίηση της ρύθμισης.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.