Ευνοϊκή απόφαση της ΡΑΕ για την ΛΑΡΚΟ-εξασφάλισε τιμή ρεύματος 50 ευρώ/1000 κιλοβατώρες

 
9 δικτυο ΔΕΗ fot 320x293 Ευνοϊκή απόφαση της ΡΑΕ για την ΛΑΡΚΟ εξασφάλισε τιμή ρεύματος 50 ευρώ/1000 κιλοβατώρες

Η ΛΑΡΚΟ εξασφάλισε τιμή ρεύματος 50 ευρώ/1000 κιλοβατώρες από την ΔΕΗ

Προσωρινή τιμή 50 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, για το ηλεκτρικό που αγοράζει η ΛΑΡΚΟ από τη ΔΕΗ, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μετά από προσφυγή της μεταλλουργίας νικελίου για λήψη προσωρινών μέτρων.

H απόφαση για την προσωρινή τιμή , που έχει διάρκεια 3 μηνών, διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, ενώ δημιουργεί τις βάσεις για τη βιωσιμότητά της.

Η προσφυγή-καταγγελία της ΛΑΡΚΟ κατά της ΔΕΗ έγινε στις 31 Μαΐου, μετά από άρνηση τηςΔΕΗ να διαπραγματευτεί συμφωνία, αναγνωρίζοντας ότι η μεταλλουργική εταιρεία, λόγω της μεγάλης και σταθερής, όλο το 24ωρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα έπρεπε να τιμολογείται με βάση το καταναλωτικό της προφίλ.

Η απόφαση αυτή της ΡΑΕ για τη ΛΑΡΚΟ, είναι η δεύτερη παρόμοια που εκδίδει, καθώς πριν μερικούς μήνες, αντίστοιχη απόφαση εξέδωσε και για το Αλουμίνιο.

Μάλιστα λόγω της πολύ μεγαλύτερης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από το Αλουμίνιο,όρισε προσωρινή τιμή 42 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.

Η ΔΕΗ προσπάθησε να ακυρώσει την απόφαση τα Αρχής για το Αλουμίνιο με προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο, με την οποία αμφισβητούσε στη ΡΑΕ το δικαίωμα να εκδίδει παρόμοιες αποφάσεις,όμως το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΗ.

Η ηλεκτρική ενέργεια στις μεταλλουργίες νικελίου και αλουμινίου στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει άνω του 30% του κόστους παραγωγής, ενώ οι ανταγωνιστές μεταλλουργίες, απολαμβάνουν τιμές κάτω των 40 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες. Χωρίς πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν μεταλλουργίες που είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΝΟΜΟΙ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.