Βγαίνει στις αγορές με ομόλογο και η ΔΕΗ

 
92 DEH 330x300 Βγαίνει στις αγορές με ομόλογο και η ΔΕΗ

Βγαίνει στις αγορές με ομόλογο και η ΔΕΗ

Στις αγορές ετοιμάζεται να βγει η ΔΕΗ προκειμένου να αντλήσει και εκείνη – όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα αρκετές εταιρείες – χρηματοδότηση μέσω έκδοσης εταιρικού ομολόγου. Οι προετοιμασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο – έχει ήδη ανατεθεί η διοργάνωση σε σύμβουλο – και εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις ίσως και πριν το Φεβρουάριο. Στόχος της ΔΕΗ είναι να αντλήσει ένα ποσό της τάξης των 300 έως 500 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις αλλά και για άντληση ρευστότητας.

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ έχει μπροστά της ακόμη τον βραχνά των ανεξόφλητων οφειλών, οι οποίες παραμένουν στα επίπεδα του 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόσφατες καμπάνιες και τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για την αιθαλομίχλη, υπάρχει φόβος ότι μπορεί να τροφοδοτήσουν έναν νέο κύκλο «στάσης πληρωμών». Η προσδοκία της ΔΕΗ είναι ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε η εταιρεία να αντλήσει χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος από το σημερινό επιτόκιο δανεισμού της εταιρείας.

Επίσης να σημειώσουμε ότι το καλοκαίρι η Standard&Poors είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ σε CCCαπό CC, επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση αντανακλά τη μειωμένη πιθανότητα αθέτησης πληρωμών.

Η ΔΕΗ προχωρώντας στην έκδοση εταιρικού ομολόγου θα ακολουθήσει το δρόμο που άνοιξε ο ΟΤΕ στις αρχές του 2013 ο οποίος προχώρησε στην έκδοση πενταετούς ομόλογου της τάξης των  700 εκατ. ευρώ και απόδοσης 8% με βασικούς ανάδοχους τις BNP Paribas, Deutsche Bank και HSBC. Ακολούθησε ο Τιτάνας που ολοκλήρωσε με επιτυχία ομολογιακή έκδοση4ετούς διάρκειας με τοκομερίδιο 8,75% και ονομαστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ με ανάδοχους τις Alpha Bank, Credit Suisse και Eurobank.Το βιβλίο προσφορών για τον Τιτάνα ξεπέρασε τα €285 εκατ., που αντιστοιχεί σε υπερκάλυψη κατά περίπου 2,9 φορές του αρχικού ελάχιστου στόχου των 100 εκατ.

Σειρά πήραν τα Ελληνικά Πετρέλαια που εξέδωσαν ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 8% με την έκδοση να υπερκαλύπτεται 5,5 φορές ενώ στο 8,25% διαμορφώθηκε και το επιτόκιο του ομολόγου των 250 εκατ. ευρώ της Frigoglass.

Όλες οι εκδόσεις αφορούσαν σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και σε πολλές περιπτώσεις συνδυάστηκαν με μείωση της μόχλευσης με αποπληρωμή μέρους τους.

Στην έκδοση ομολόγου προχώρησαν επίσης η S&B και η Intralot. Η μεν S&B άντλησε 275 εκατομμύρια με επιτόκιο κοντά στο 8% ενώ η ομολογιακή έκδοση της Intralot των 325 εκατομμυρίων ευρώ είχε επιτόκιο στο 9,25%

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.